Сигнализирай!

Мафията е силна само докато държи здраво парламента ни

Gospodari.com
Gospodari.com
18.05.2023 г.
24
0

Мафията е силна само докато държи здраво парламента ни. От дълги години отглежда прокуратурата и службите, за да ѝ служат.

Сарафов: Мястото ми не е в тази въртележка

Едно време мафията крадеше, мамеше, правеше контрабанда и рекетираше. За мафиотите не е лесно да делят и затова се избиваха по улиците. Оцелелите разбраха, че има чалъм да крадат неограничено - достатъчно е да хванат прокуратурата, следствието и службите. Това пише Капитал.

Така мафията директно може да краде националното богатство, при това законно - поръчки, търгове, фалити на банки, концесии, изнудване на бизнеси с държавен тормоз. Пък и да не е законно, няма кой да го разследва, защото мафията назначава и държи тия, които трябва да я разследват - прокурори, следствие и служби.

Мафията може да прави това само когато държи здраво властта в Народното събрание. С купените гласове и тези на зависими и неориентирани хора мафията добива тази власт. Схемата не е сложна: избори с купени гласове - послушно Народно събрание - послушен ВСС - послушни прокурори и следователи - кражба на национално богатство - купуване на избори - купуване на медии - завладяване на социалните мрежи.

Така мафията си гарантира "законни" кражби от бъдещето ни. Буквално изяжда възможностите за нормален живот в България. И ни туря на последно място в Европа по всичко, докато си перка с ферарита и яхти.

Мафията дълги години отглежда прокуратура и служби, за да ѝ служат. Така прокуратурата стана това, което виждаме днес - отбор клоуни, които се занимават с инсценировки и циркове. Защото ако трябва да свършат нещо, то ще е срещу мафията, която ги е направила прокурори. Е, от време на време изпълняват поръчки.

В последните две години мафията не успява да вземе цялата политическа власт в държавата. Това й пречи да краде без ограничение, а тя е свикнала така от поне 15 години. Това поражда напрежение. И в последните дни играчите в мафията се изпокараха и се разделиха на (поне) два лагера. Борят се кой да вземе отново цялата власт, за да краде без ограничение. В момента единият клон на мафията иска да запази главния прокурор, а другият иска да го свали, за да инсталира друг покемон на негово място. Новият кандидат главен прокурор само допреди седмица бе вярно кученце на сегашния и повтаряше глупостите му по телевизиите.

снимка: БТА

Как може всичко това да спре? Съдебната реформа трябва да изглежда така:

1. Премахване на фигурата на главния прокурор и гарантиране на независимост на всеки прокурор;

2. Преосноваване на цялата прокуратура, като всеки прокурор бъде назначен с нов конкурс. Конкурсът да не се провежда от сегашния ВСС, в който мнозинство имат одобрените от мафията членове, а от публично избрана комисия от утвърдени юристи с висок авторитет, която да работи пред очите на цялото общество. В нея да са включени като наблюдатели на всеки етап от процедурата и представители на европейската прокуратура;

3. Всеки да може да проверява онлайн какво е свършил всеки прокурор. Всичко да е пред очите на хората: колко преписки е разгледал, за колко време, колко обвинителни акта е вкарал в съда, колко са завършили с осъдителни присъди, за какви престъпления, колко са споразуменията, колко преписки не е приключил, колко време се бавят и за какъв вид престъпления са;

4. Съдебен контрол при бездействие на прокуратурата и реални последици за бездействащите прокурори, включително възможност за уволнение;

5. ВСС да се формира по нов начин, така че да не могат партиите на мафията да го узурпират. Прокурорската и следователската квота да отпаднат или силно да се намалят.

За тази съдебна реформа може да ни трябва и Велико народно събрание. Трябва ни и подкрепа от Европа и нашите политици трябва да я поискат - нямаме избор вече. Всичко това може да стане само ако мнозинството от българите поискат истинска съдебна реформа и подкрепят онези, които искат да я направят. Всичко друго е ала-бала и ще ни държи в блатото още не 15, а 50 години.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.