Сигнализирай!

Телекомуникационна компания ще съкрати 55 000 души, заменя част от тях с изкуствен интелект

Gospodari.com
Gospodari.com
18.05.2023 г.
29
0

Телекомуникационна компания ще съкрати 55 000 души, заменя част от тях с изкуствен интелект. За да намали разходите си, British Telecom планира да съкрати до 55 000 работни места в периода до 2030 г. До една пета или около 11 хиляди души се очаква да бъдат заменени от технологии с изкуствен интелект, съобщава BBC. Уточнява се, че съкращенията ще засегнат предимно заетите в Обединеното кралство.

Компанията е най-големият доставчик на широколентови и мобилни услуги в Обединеното кралство. В момента разширява своята оптична мрежа, тъй като се отказва от медните кабели. След приключването на работата няма да има нужда от толкова много персонал за изграждане и поддръжка на мрежите. Това е една от причините за драстичните съкращения, обясняват от компанията.

Снимка: iStock

Освен това по-новите и по-ефективни технологии, включително изкуственият интелект, означават, че в бъдеще ще са необходими по-малко хора за обслужване на клиентите.

С нови технологии може да се постигнат големи промени, коментира главният изпълнителен директор Филип Янсен.

Той допълва, че „генеративни AI“ инструменти като ChatGPT, които могат да пишат есета, сценарии, стихотворения и да решават компютърно кодиране по човешки начин, „ни дават увереност, че можем да стигнем още по-далеч“.

Снимка: iStock

Ето колко работни места може да замени изкуственият интелект

Янсен коментира, че изкуственият интелект ще направи услугите по-бързи, по-добри и по-безпроблемни. Но увери, че клиентите няма да се „чувстват така, сякаш си имат работа с роботи“.

Този ход идва малко след като Vodafone обяви, че ще съкрати една десета от персонала си през следващите три години, което се равнява на 11 000 работни места.

Според доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs 300 милиона работни места на пълен работен ден могат да бъдат заменени от изкуствения интелект (AI).

В доклада се посочва, че AI може да замени една четвърт от работните дейности в САЩ и Европа, но също така може да означава нови работни места и бум на производителността. И в крайна сметка може да увеличи общата годишна стойност на стоките и услугите, произведени в световен мащаб със 7%.

Генеративният изкуствен интелект, способен да създава съдържание, неразличимо от човешката работа, е „голям напредък“, се казва още в доклада.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.