Сигнализирай!

Вижте къде и защо по света използват "ротационно правителство"

Gospodari.com
Gospodari.com
22.05.2023 г.
16
0

Вижте къде и защо по света използват "ротационно правителство". България е готова да изпробва предварително договорена смяна на министър-председателя по средата на правителствения мандат. Това е амбициозен модел за държавно управление, който досега почти никъде не е доказан като успешен. За него има международно приет термин: ротационно правителство.

В ГЕРБ дават пример с това как са подходили в Израел, а в "Продължаваме промяната" говорят за опита на Ирландия. Това научаваме от публикация на "Дневник". В действителност израелският опит много бързо се оказа неуспешен, а ирландският експеримент още не е приключил. Румъния е пред такава размяна в следващите месеци и там споразумението също не е стигнало до крайния си резултат.

Мария Габриел и Николай Денков разясняват как ще “ротират” премиера (видео)

Снимка: БулФото

Какво се случи в Израел

На 20 април 2020 г. десният блок "Ликуд" на Бенямин Нетаняху и центристката партия "Кахол Лаван" на Бени Ганц подписват сделка за "извънредно национално правителство". Това е опит да се сложи край на продължила повече от една година политическа парализа - три поредни парламентарни избора завършват без формиране на правителство. Преговорите продължават седмици наред и завършват с договореност.

За реализирането е подготвен специален закон, с който да се фиксира този статут в Конституцията, тъй като мнозина не вярват, че Нетаняху ще го изпълни доброволно.

Нетаняху, който е управлявал по това време повече от 10 години, е първият по ред и става министър-председател за 18 месеца. Той е в доста по-силна позиция и защото по това време президент е Доналд Тръмп, с когото има силни лични отношения. В този момент срещу Нетаняху има три разследвания за корупция, измама и злоупотреба с доверие.

Бени Ганц, бивш началник на щаба на армията, става министър на отбраната с право на вето върху повечето законодателни и политически въпроси. Но компромисът е съдбоносен удар по политическата и личната му репутация. Решението му разгневява мнозина от политическите му съюзници, те се отделят от партията и минават в опозиция в парламента. Групата намалява от 33 на 15 депутати и вече дори не е втората по големина. Един от тях казва ,че "не можеш да се бориш с корупцията отвътре, защото тогава си част от нея" и определя случващото се като "най-лошият акт на измама в историята на тази страна".

Снимка: iStock

През есента на 2020 г. Ганц вече говори пред съпартийци, че не вярва и не е вярвал нито ден, че Нетаняху доброволно ще си тръгне. Работата на кабинета е блокирана от спора за бюджета за следващата година. Израелският закон определя, че ако до 23 декември не е одобрен новият бюджет, парламентът автоматично се разпуска и се отива на нови избори. През това време Нетаняху (отметнал се от коалиционното споразумение) продължава да е премиер.

Не се споразумяват за бюджета, на 23 декември 2020 г. парламентът е разпуснат, Бени Ганц така и не става премиер на 17 ноември 2021 г., както е било договорено.

Израелците продължават да настояват на експеримента с ротационно правителство и след четвъртите предсрочни избори. И този опит е неуспешен. Нетаняху се връща отново, този път с правителство с крайни националисти.

Как се размениха в Ирландия

Примерът от тази островна държава още е в развитие, но там поне има успешна размяна на премиерите. На 17 декември миналата година Лео Варадкар се върна на премиерския пост в момент, безпрецедентен за ирландската история и политика. Той смени Микаел Мартин съгласно сделка от 2020 г. при формирането на управляващата коалиция.

Ротационното правителство в Дъблин е доказателство, че политиката е изкуство на възможното и този принцип може да се използва ефективно. Въпросът е каква бе мотивацията за уникалната сделка. А тя е, че втората и третата по представителство партии не искаха да допуснат до властта най-популярната партия Sinn Féin.

Снимка: iStock

Разликата между трите първи партии бе малка - 24.5%, 22% и 21%, т.е. балансът в парламента е съвсем различен от този в България сега.

След 100-годишна вражда партиите Fianna Fáil и Fine Gael загърбиха различията си. Привлякоха Зелената партия като трета в управляваща коалиция и се договориха да се редуват на премиерския пост.

Деликатният въпрос кой да е министър-председател е решен с ротационния метод, който никога не е тестван, но донася на Ирландия стабилно правителство с обещания за ефективна работа, в която участниците в сделката се възползват от оформилият се дух на компромис.

Размяната през декември 2022 г. създава и рамка за започване на предизборна кампания на управляващите за местните и европейските избори през 2024 г. И относително спокойно движение към редовните парламентарни избори през 2025 г.

Бизнесът също е поставен в различна среда. От една страна по средата на управлението смените в министерствата може да създадат несигурност и да забавят процедури и политики. От друга - моделът не позволява на предприемачите да се успокояват, че са си изградили контактите във властта и до следващите избори няма за какво да се вълнуват. Напротив, те трябва непрекъснато да следят действията на властта и да работят за това гласът им бъде чут в правителството и в обществото.

Снимка: iStock

Румънският случай

В Румъния наближава моментът, в който премиерът трябва да се оттегли по средата на правителствения мандат. Коалиционното споразумение от есента на 2021 г. предвижда бившият генерал и министър на отбраната Николае Чука да се оттегли след 18 месеца на премиерския пост. Трябва да бъде наследен от премиер, излъчен от Социалдемократическата партия. Той трябва да ръководи кабинета до редовните парламентарни избори през 2024 г.

"Голямата коалиция" е с подкрепата на малка партия на етническите унгарци. Заедно с Националлибералната партия на сегашния министър-председател трите партии контролират около две трети от 466 места в парламента.

Сделката бе сключена след месеци на политическа криза, последвала вота на недоверие към либералния премиер Флорин Къцу. Коалиционните му партньори го обвиниха в непрозрачно уволняване на един от министрите. Изразиха загриженост от управлението на фондовете за регионално развитие и напуснаха коалицията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.