Сигнализирай!

10 любопитни факта за Тина Търнър

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2023 г.
24
0

10 любопитни факта за Тина Търнър.

Снощи на 83-годишна възраст почина легендата Тина Търнър. Тя е боледувала дълго в дома си край Цюрих, Швейцария.

Почина легендата Тина Търнър

Ето и някои интересни моменти от живота на голямата певица, събрани от discoverwalks.com.

Тина Търнър не е истинското й име

Тина Търнър е родена като Анна Мей Бълок. Тя дебютира като Тина Търнър през 1960 г. с хитовия дуетен сингъл „A Fool in Love“.

Била е изоставена от майка си на 11-годишна възраст

Като малки деца Тина и трите й сестри са били разделени от родителите си по време на Втората световна война. Тя е отишла да живее при баба си и дядо си по бащина линия в окръг Хейуд, Тенеси, САЩ.

Събира се с родителите си след войната и се преместват в Ноксвил. След време майка й изоставя семейството и се премества в Сейнт Луис заради лошите й отношения с баща й. Тина и сестрите й са изпратени да живеят при майка си в Тенеси две години по-късно, след като баща им се жени повторно.

Започва да пее в нощни клубове

Изпълнителката става известен вокалист, изпълнявайки парчета с групата си из нощните клубове на Сейнт Луис. През този период тя научава тънкостите на вокалния контрол и изпълнението.

Тя е член-основател на „Ike & Tina Turner Revue“

Тина Търнър е въведена в света на музиката със сингъла “A Fool In Love”, който е реализиран през юли 1960 г. Той достига номер 2 в класацията Hot R&B Sides и номер 27 в Billboard Hot 100.

След успеха на първия й сингъл, тя и Айк създават „Ike & Tina Turner Revue“. Това е една от най-успешните формации в историята на САЩ.

Работила е като домашна помощница

Като тийнейджърка Тина е работила като домашна помощница за семейство Хендерсън. Била е и медицинска сестра в Barnes-Jewish Hospital.

Тина Търнър започва соло кариера през 1976 г.

След като „Ike & Tina Turner Revue“ се разпада през 1976 г., Тина започна да се появява в телевизионни предавания с идея за печелене на доходи. Тя стартира турне, за да изплати дълговете си с финанси, предоставени й от изпълнителния директор на United Artists Майк Стюарт, след като концертите на Айк и Търнър са отменени поради съдебно дело.

Търнър беше будистка

Търнър понякога наричаше себе си „будист-баптист“, намеквайки за възпитанието си в баптистката църква, където баща й е бил дякон, и по-късното й обръщане към будизма като възрастен.

Тя претърпя инсулт

През 2013 г., три седмици след сватбата си с Ервин Бах, Тина получи инсулт и трябваше да се научи да ходи отново. През 2016 г. тя беше диагностицирана с рак на червата и избра хомеопатични лекарства за лечение на високото си кръвно налягане, което доведе до увреждане на бъбреците й.

Шансовете й да получи бъбрек бяха малки и тя беше принудена да започне диализа. Обмисляла е асистирано самоубийство, но Бах предлага да дари бъбрек за нейната трансплантация. Търнър претърпява операция за трансплантация на бъбрек на 7 април 2017 г.

Тя е майка и баба

Певицата има двама биологични синове, Крейг Реймънд Търнър и Роналд Ренел Търнър, известен като Рони. Тя също осинови две от децата на Айк Търнър, Айк Търнър младши и Майкъл Търнър, като ги отгледа като свои.

Търнър е баба на две деца.

И постави световен рекорд на Гинес

През 1988 г. Тина Търнър прави световно турне за албума си от 1986 г. Break Every Rule. По време на шоуто си в Рио де Жанейро тя постави тогавашния световен рекорд на Гинес за най-много закупени билети за солов изпълнител, като продаде 180 000 билета. Това изпълнение счупи рекорда на Франк Синатра от 1980 г.

Видео и стопкадър: Tina Turner

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.