Сигнализирай!

Елена Йончева се обърнала към испанската прокуратура за "Барселонагейт"

Gospodari.com
Gospodari.com
11.06.2023 г.
18
0

Елена Йончева се обърнала към испанската прокуратура за "Барселонагейт". Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите поддържа контакт с испанския главен прокурор Алехандро Лусон Кановас. Той се е занимавал със случая "Барселонагейт", съобщи тя пред БНР.

Ивайла Бакалова за “Барселонагейт”: Много хора знаят, но ги е страх да говорят (видео)

"Няколко пъти говорих с него и разменяхме официална кореспонденция. От него получихме информация, че делото не е прекратено в Испания. А е прехвърлено към българската прокуратура, защото тя е казала, че е по-напреднала по това разследване", споделя Йончева.

"Изпратих въпрос към испанския главен прокурор дали, ако прокуратурата в България продължи толкова бавно да разследва, дали испанската няма да се включи на някакъв етап. Не мисля, че ще оставим тези въпроси без отговор", добави тя.

Снимка: Теодора Цанева/БТА (ЕК)

Българската прокуратура се активизира по делото едва след войната, която Гешев обяви на бившия премиер Бойко Борисов в средата на май. На база това разследване е и внесеното искане за сваляне на имунитета на Борисов. Прокуратурата иска да го обвини като подбудител и помагач в съучастие с други лица за купуването на къщата и останалите инвестиции чрез прикрити сделки със средства, чийто произход е престъпен.

Елена Йончева е член на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент. Във вторник (13 юни) на извънредно заседание групата ще изслуша главния прокурор Иван Гешев във връзка с "Барселонагейт". Заседанието ще е закрито, уточни тя.

Иван Гешев ще се яви на изслушване в Брюксел, обяви Елена Йончева

"България е под наблюдението на тази група още от лятото на 2020 г. Тогава Бойко Борисов, като премиер на страната, е канен 2 пъти за изслушване, но и двата пъти изпраща министри, които да го представляват. Интересът от страна на ЕП не е от сега", обясни евродепутатът.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.