Сигнализирай!

Близо 400 сайта ни облъчват с руска пропаганда

Gospodari.com
Gospodari.com
16.06.2023 г.
32
0

Близо 400 сайта ни облъчват с руска пропаганда. Те се "пълнят" автоматично, а не от хора. Става въпрос за сайтове гъби, които се създават лесно и агрегират и публикуват дословно текстове, взети от друг източник. Това показва анализ на Фондация за хуманитарни и социални изследвания, която изследва руската онлайн пропаганда в България, пише Mediapool.

Анализът на фондацията показва, че през 2022 г. руската пропагандата се е разпространявала мощно в българското онлайн пространство. Смята се, че една от причините за стремглавото разрастване на руската пропаганда в България е именно разрастването на мрежата от сайтове гъби, които я разпространяват.

Снимка: iStock

"В началото на годината се формира малка мрежа от агрегатори, които усилват руската гледна точка. В края на годината тя се преобразува в мощна машина от сайтове гъби (идентифицирани са 370 сайта), която увеличава дисеминацията на всяко едно съобщение около 400 пъти“, посочват анализаторите.

Твърди се, че сайтовете от машината вероятно работят през платформата Share4Pay. Тя заплаща на потребители за споделяне в социалните мрежи на готова информация от тези сайтове.

Авторите на анализа допълват, че ако хипотезата им е вярна, разпространението в социалните мрежи скача многократно. Ако в началото на 2022 г. класацията на топ сайтове включва както агрегатори, така и медии с реални хора, то в края на годината медиите с реални хора изпадат от първите десет места. Тоест през цялата 2022 г. преобладава машинното разпространение и то се засилва допълнително в края на годината.

Снимка: iStock

Разбиха най-голямата руска мрежа за дезинформация, манипулирала милиони европейци

Авторите отчитат и изключителна голяма активност по темата във Facebook през цялата 2022 г. Общият брой на публикации по всички теми в изследването наброява 25 692 поста в групи и 19 987 в страници. Данните показват, че разпространението на пропагандните теми през страници във Facebook е по-ефективно. Постовете в тях са събрали над 7.6 млн. интеракции, докато публикуваното в групи – 1.56 млн. харесвания, коментари, споделяния.

"Съвсем основателно би било допускането, че интересът, който провокират публикациите в страниците, е значително по-голям, защото е налице голям брой страници, които споделят пропагандни публикации, без това да се очаква от тях; иначе казано, страници, които не се представят като информативни - новинарски, а за комерсиални или развлекателни, споделят пропаганда и така тя среща по-широк интерес", пише още в анализа.

Според авторите някои от опорните точки не се захващат на българска почва. Вярата в мощта на руското оръжие намалява, а одобрението към Путин пада почти три пъти, показва социологическо проучване, направено в рамките на изследването.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.