Сигнализирай!

Проговори гладникът, изял банан от арт инсталация за $120 000 (видео и снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.06.2023 г.
26
0

Проговори гладникът, изял банан от арт инсталация за $120 000.

"Нямаше аларма, която да защитава произведението - банан, залепен за стената. И никой не се опита да ме спре, когато го обелих", казва Но Хюн-су. Той е южнокорейски студент и неговите хладнокръвие и непукизъм впечатляват.

Появи се видео от боя в “Люлин”

Творбата на Маурицио Кателан бе буквално изядена от момчето непукист.

Проговори гладникът, изял банан от арт инсталация за $120 000 (видео и снимки)

Историята

Инцидентът се случи по време на посещение в Музея на изкуствата в Сеул, където беше изложено произведението. Бананът, залепен за стената, бе продаден за 120 000 щатски долара още преди да бъде изложен.

Студентът гладник признава, че е познавал малко Кателан преди случката. Бананът е почти цялото му познание за художника. Момчето признава инсталацията за изкуство, обаче отбелязва високата цена като доста субективна.

Гладникът

Момчето не е студент по изкуства, а вместо това учи религиозни науки и естетика в Националния университет в Сеул. Изяждането не е знак на протест, а импулс, казва азиатецът. Той също така заяви, че иска обществеността да тълкува самото изяждане като част от спектакъла на това произведение на изкуството. Историята му е донесла внимание и слава до известна степен.

"Бях в Музея на изкуствата в Сеул преди години. Но миналия април беше първото ми посещение, за да видя произведението Comedian на Маурицио Кателан. То представлява банан, залепен с тиксо за стена. Това е произведение на концептуалното изкуство и се предлага със сертификат за автентичност, който дава точни диаграми и инструкции за правилното му показване. Беше продадено за 120 000 долара в Art Basel Miami през 2019 г. Бананът се сменя на всеки няколко дни", коментира студентът.

https://www.youtube.com/watch?v=WsXmohQcbtQ

Подробности

"Входът в галерията беше свободен. Посетителите бяха много, а около тази творба стояха около 10 души. Атмосферата в музея беше спокойна. Интересното е, че когато се доближих до друго произведение на изкуството, за да го видя по-ясно, се включи аларма и охраната ме спря. Но когато се приближих до банана, нямаше аларма. Така че нищо не ме спираше. Свалих лентата, за да сваля банана от стената, и го обелих.

Изядох банана в 12:30 часа в четвъртък, 27 април. Мисля, че го бяха изложили, за да може накрая някой да го изяде. Помня вкуса. Един от учителите ми по-късно попита дали бананът е вкусен и аз му казах, че е свеж, по-свеж, отколкото си мислех, че ще бъде. Ядох го, както обикновено ям банан. Никой не се опита да ме спре", споделя още момчето.

"След като приключих, поставих банановата кора под лентата на стената. Тогава един пазач ми обясни ситуацията, но не се опита да ме задържи по никакъв начин. Говорих с колегите му. Изглеждаха смутени", казва още момчето.

Източник: "Гардиън"

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.