Сигнализирай!

Българите са най-разделени в мнението си за еврото от всички държави, в които се обсъжда въвеждането му

Gospodari.com
Gospodari.com
04.07.2023 г.
19
0

Българите са най-разделени в мнението си за еврото от всички държави, в които се обсъжда въвеждането му. Проучването е извършено от Европейската комисия.

Страната ни преговаря за въвеждане на еврото като паралелна валута (видео)

Европейската комисия в България публикува във Facebook профила си резултатите от проведена анкета. Тя е на тема "Въвеждане на еврото в държавите членки, които все още не са приели общата валута". Целта й е да разбере нагласата на гражданите в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, които все още са със собствена валута. Анкетата е проведена по телефона през април тази година.

От резултатите става ясно, че шест от всеки десет анкетирани в тези държави-членки на ЕС смятат, че общата валута е имала положително въздействие върху онези страни, които вече я използват.

снимка: Facebook/Европейската комисия в България

Мнозинството (53%) също вярват, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за собствената им страна. Както и за тях лично (56%). Като цяло почти шест от десет (58%) анкетирани подкрепят въвеждането на еврото в страната им.

Около трима от десет (29%) смятат, че еврото трябва да бъде въведено в страната им възможно най-скоро. Най-малко половината от респондентите се чувстват информирани за еврото (с изключение на Румъния), като средно над осем от десет (83%) респонденти казват, че вече са използвали евробанкноти или монети.

84% от анкетираните смятат, че ще успеят да се приспособят към еврото.

Каква е ситуацията у нас?

На въпроса доколко се чувстват информирани за еврото, 39% са отговорили "по-скоро добре информиран", 31% - "не много добре информиран", 21% - "много добре информиран". И само 9% изобщо не са информирани за еврото. Дали вече са използвали евро и къде, 63% са отговорили, че само извън България. 33% са посочили "в и извън страната". А 4% само в България са използвали евро.

39% от българите смятат, че еврото е имало "по-скоро положителни последици" върху страните, които вече са го приели. 29% пък мислят, че са "по-скоро негативни последиците". 12% мислят, че са "много негативни последиците". А само 9% са избрали "много положителни последици".

Но дали ще се отрази добре на България въвеждането на еврото с най-голям процент (29%) е отговорът "по-скоро положителни последици". Следван от 27%, които смятат, че последиците ще бъдат много негативни.

На въпроса какво въздействие ще има върху цените, в България, въвеждането на еврото, 60% са посочили, че ще се повишат. А 27% смятат, че ще помогне на цените да бъдат стабилни. Останалите 13% мислят, че или ще помогне за намаляване на цените, или няма да има въздействие.

53% от анкетираните у нас са убедени, че приемането на еврото би обезличило България. 79% се притесняват от промяната в цените на основни стоки и услуги. Толкова са и вярващите, че няма да имат проблем да се адаптират към европейската валута, въпреки като цяло негативното отношение на нашето общество към нея.

Дали България е готова да приеме единната валута? На този въпрос 26 на сто искат това да се случи възможно най-скоро. Други 26% обаче не искат никога да я приемаме. 31% очакват това да се случи след известно време. 15% са хората, надяващи се да е възможно най-късно.

Изводите

Изводите от поредния "Евробарометър" показват, че тенденцията у нас да не сме информирани по дадена тема, но да имаме негативно мнение за нея продължава. Макар много респонденти да признават, че нямат достатъчно информация за еврото, те категорично отговарят, че са против приемането му. Вероятно информационната кампания по въпроса е прекалено закъсняла и слаба на фона на вълните дезинформация, които се изливат по въпроса и в медиите, и дори от трибуната на Народното събрание.

Дали обаче не е време всеки да се запознае в детайли с темата преди да дава крайни отговори и кога най-после България ще озрее достатъчно, за да не се влияят хората от масовата дезинформация? Въпросът остава все така риторичен.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.