Сигнализирай!

Чистач унищожи 25-годишни проби на учени заради досадна аларма

Gospodari.com
Gospodari.com
04.07.2023 г.
14
0

Чистач унищожи 25-годишни проби на учени заради досадна аларма.

Чистач в колеж в щата Ню Йорк случайно унищожи десетилетия изследвания, като изключи фризера, за да заглуши звуците на „досадната аларма“, пише The Guardian.

Политехническият институт Rensselaer (RPI) в Трой съди работодателя на чистача, като твърди, че не е провел правилно обучение. Според дело, заведено във Върховния съд на Ню Йорк в окръг Ренселаер по-рано този месец, университетът търси обезщетение за повече от 1 милион долара.

„Поведението и небрежността на хората са причинили всичко това“, коментира Майкъл Гинсбърг, адвокат на RPI, пред Times Union. „За съжаление, те заличиха 25 години изследвания.“

Учени дадоха на нацист екстази и той се отрече от расизма

Чистачът, чието име не е посочено в делото, е бил нает от Daigle Cleaning Systems. Той е работил в RPI няколко месеца през 2020 г., когато се е случил инцидентът.

Лабораторният фризер съдържал няколко култури, които са били част от изследователски проект за фотосинтезата, ръководен от професора по биология и химия К. В. Лакшми, съобщи BBC. Културите обикновено се съхраняват при -112F (-80C).

На 14 септември 2020 г., дни преди фризерът да бъде изключен от контакта, аларма показва, че температурата на фризера варира, се казва в документите по делото. Екземплярите във фризера все още са били жизнеспособни в този момент.

Заради ограниченията поради Covid-19 по онова време не е можело да бъде направен ремонт в продължение на една седмица. Служителите на лабораторията взели предпазни мерки, за да запазят културите. Те предупредили за алармата, като поставили табела, обясняваща откъде идва шумът и как може да бъде заглушен.

Но на 17 септември служителят на Daigle Cleaning Systems изключил прекъсвача. Това довело до повишаване на температурата на фризера. На следващия ден служителите на лабораторията открили, че пробите не могат да бъдат спасени.

В интервю с представители на университета чистачът казал, че си е помислил, че включва прекъсвача, след като е чул алармите.

„В края на интервюто той все още не изглеждаше да вярва, че е направил нещо нередно“, се казва в документите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.