Сигнализирай!

Украйна успя да си върне контрола над части от Черно море

Gospodari.com
Gospodari.com
11.09.2023 г.
14
0

Украйна успя да си върне контрола над части от Черно море. Това заяви Разузнавателното управление на украинската армия (ГУР), пише Дневник.

САЩ искат да дадат на Украйна балистични ракети с 300 км обсег

Известни като "Вишките на Бойко", платформите за офшорен добив на петрол и газ в Черно море, бяха окупирани от руската армия през 2015 г. След това бяха преместени от района на Одеса в близост до Крим.

След началото на руската агресия от 24 февруари 2022 г. те бяха атакувани с украински ракети и подпалени. Като има версия и за авиационен удар. Според Киев руснаците ги използват като платформи за радиолокационно наблюдение. Както и за кацане и зареждане на хеликоптери.

снимка: Дневник

Под контрол бяха върнати сондажните платформи "Пьотр Годовалец" и "Украйна" (руснаците ги бяха прекръстили на Крим-1 и Крим-2). Както и плаващите комплекси "Таврида" и "Сиваш". "Освен това завзехме ценни трофеи. Боеприпаси за хеликоптери от типа НАР (ракети без насочване). И радиолокационна станция "Нева", която може да проследява движението на кораби в Черно море", се казва в съобщението.

Името "Вишките на Бойко" идва от медиите, които свързаха съоръженията с Юрий Бойко, бивш министър на енергетиката. По негово време те бяха закупени от компанията "Черноморнефтегаз" на завишени цени, което предизвика подозрения за корупция.

През декември 2015 г. те бяха преместени под ескорт на Черноморския флот на Русия в Голицинското газово находище, на окола 130 км югоизточно от Одеса.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.