Сигнализирай!

Бездействието на пловдивския областен управител позволи скандална сделка за 35 милиона лева

Gospodari.com
Gospodari.com
13.09.2023 г.
25
0

Бездействието на пловдивския областен управител позволи скандална сделка за 35 милиона лева. Става дума за сделка за 67 декара от пловдивския парк „Отдих и култура“, разказва "Сега".

Тя вече е в полето на (без)действие на областния управител Илия Зюмбилев. Миналата седмица беше взето решение на общинския съвет за откупуване на терените от фирмата „Тея инвест“ (цена с данъците и таксите около 35 млн. лв.). В правомощията на Зюмбюлев е да отмени това решение.

Затова вчера от 17 часа пред прозорците му се проведе протест.

Снимка: Facebook / Пловдив - град за хората

Според организаторите на демонстрацията решението на съвета може да се тълкува като незаконосъобразно. Това е така, защото имотът не е включен в годишната общинска програма за управление и разпореждане. А разсроченото плащане по сделката представлява дълг, поемането на който е забранен на финала на мандата.

Напрежение в Пловдив и пореден скандал за милиони (видео)

Протестът не беше многоброен. Областният управител не слезе при гражданите, а прие няколко от тях. Сега всички вече се изчаква дали ще последва негова реакция. 

Илия Зюмбилев не е изявявал публично позиция по същество засега. Пред сайта "Под тепето" по-рано той коментира сдържано, че връщане на решението може да се случи единствено, ако бъде намерена незаконосъобразност.

Експертите на неговата администрация щели да си кажат мнението в срок. Думите му могат да бъдат тълкувани по-скоро като отказ от връщане. Обикновено, ако един областен управител иска да спре дадено решение, винаги изнамира мотив, придружен със сочни декларации по обосноваване.

Зюмбилев е бивш кандидат-кмет на Пловдив, а преди време смени Николай Ненчев като председател на "реформаторското" БЗНС. Според запознати за областен управител е назначен със застъпничеството на Иван Тотев, с когото бе свързана пловдивската новина на деня:

Политическата кариера на Иван Тотев изглежда най-после приключва

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.