Сигнализирай!

Митничарите ще могат да изземват пари за дългове към НАП

Gospodari.com
Gospodari.com
15.09.2023 г.
14
0

Митничарите ще могат да изземват пари за дългове към НАП. Toва ще се случва още на границите на страната, става ясно от материал на "Сега".

Служителите на Агенция "Митници" ще проверяват дали гражданите, които изнасят към страна извън ЕС 30 000 лв. или равностойността им в друга валута, имат задължения към хазната. Ако дължат над 5000 лв., парите ще бъдат задържани и най-късно до следващия ден митниците трябва да сигнализират на НАП.

Данъчната агенция ще разполага с 10 работни дни да предприеме действия, за да си обезпечи дължимите суми от приносителя.

Всичко това е разписано чрез промени във Валутния закон, които вчера бяха одобрени на второ четене от парламентарната бюджетна комисия. Новостите се приемат заради Шенген и Националния план за възстановяване и устойчивост. Припомняме, че изискват държавата да приеме нови, по-сурови мерки в борбата с пренасянето на пари, които се използват за престъпления.

Австрия не иска България в Шенген, въпреки призива на Урсула фон дер Лайен 

Повече за промените

Ако гражданите носят със себе си повече от 10 000 евро (както и равностойността им в левове или друга валута) от или към страна извън ЕС, трябва да ги обявят на границата. Когато се пътува към или от държава-членка, тогава декларирането става при поискване от митничарите.

Правила са разписани и за парични суми (отново над прага от 10 000 евро), пренасяни в пощенски пратки, контейнери, багажи – тоест, когато парите не са придружени от хора. Митничарите могат да поискат декларация за оповестяване в срок от 30 дни. Въпросната декларация съдържа разнообразна информация за парите – за техния произход и предназначение, за получателя, за изпращача, за приносителя. Докато получат декларацията, митничарите задържат парите – но най-много за 30 дни.

Ако стойността на паричната пратка не е била обявена или не са били спазени изискванията за деклариране, тогава парите се смятат за изоставени. И ако някой не докаже, че е техен собственик в рамките на 6 месеца, държавата ги конфискува.

"Сега" обяснява, че властите могат да правят проверки и на парични суми под прага от 10 000 евро. Достатъчно е митничарите да преценят, че са налице основателни съмнения, че парите могат да бъдат използвани за престъпления.

Глоби

Глоби ще се налагат, когато някой не изпълни задължението да декларира парите, пренасяни в описаните случаи, подаде непълна или невярна информация, или откаже митническа проверка. Санкцията ще възлиза на 1/5 от необявените средства. Това обаче важи за случаите, при които нарушението не се смята за престъпление.

Иначе се отива към Наказателния кодекс. Ако необявената сума е в особено голям размер (за такъв в съдебната практика се смята 140 пъти минималната работна заплата), тогава човекът, който пренася парите, може да получи до 5 години затвор и глоба в размер на една пета от сумата. Ако парите са с незаконен произход, тогава наказанието може да бъде от 1 до 6 години зад решетките и конфискация на сумата в полза на държавата.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.