Сигнализирай!

АДФИ: Половината обществени поръчки за ремонти в центъра на София са с нарушения и измами

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2023 г.
19
0

В половината обществени поръчки на Столична община за ремонт на централната градска зона има съществени нарушения, както и установени индикатори за измама. Това е установила проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за периода 01.01.2018 г. - 31.12.2021 г., съобщава bTV.

Проверките са за ремонтите на пл. „Народно събрание”, бул. „Цар  Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска“, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище, градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, райони ”Средец” и „Оборище”, Столична община.

След година проверки: Откриха тежки нарушения при обществените поръчки за пътни ремонти

Проверени са шест процедури по реда на Закона за обществените поръчки, седем договора за възлагане, както и изпълнението на договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. АДФИ установява нарушения при половината от тях.

При едната от процедурите е създадена методика за оценка, която не гарантира реална конкуренция. Тя не дава и възможност за оценка на нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта. По тази процедура е сключен договор за строителство за почти 20 милиона лева.

В друга процедура за избор на екип за управление и изпълнение на проекта, е установено, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има предложения, които са аналогични на предложените от единствения участник, допуснат до оценка. Въпреки това комисията е приела, че е налице съответствие, водещо до отстраняване от участие. В дейността на комисията АДФИ е установила индикатор за измама.

източник: istockphoto

Договорите

По отношение на договорите, в три от тях, на обща стойност близо 22 млн. лв. с ДДС, не са защитени финансовите интереси на възложителя. В други два не е предвидена гаранция, обезпечаваща авансово преведените средства.

В друг проверен на стойност 21,5 млн. лева също е установен индикатор за измама. Мотивите за прекратяването му противоречат на представените в хода на финансовата инспекция документи. В същия договор е установено, че от страна на Столична община, строителният надзор и външният консултант не са осъществявали контрол.

Коментарът на "Господарите"

Е, поне добиваме представа как се е оформила ситуацията с всичките ремонти на ремонти на ремонти в центъра на София. Произвол при избора на изпълнители и липса на контрол при изпълнението на проектите са създали нещо като абонаментна система, при която участниците постоянно въртят едни пари.

Дани Йорданов от “Господарите” пита “Трейс” за кривите павета и счупените тротоари (РЕПОРТАЖ)

Ние можем да си чакаме столицата ни да придобие някакъв по-европейски вид и да не се налага постоянно да внимаваме за "магически" плочки и отделителни конуси, но уви. Докато има пара - има и хава.

“Господарите” намират счупени плочки по проекта с кривите жълти павета (РЕПОРТАЖ)

Сигнали за нередности постоянно се появяват, но, както винаги, проверки и обещания се правят само покрай местни избори. А и те са колкото да се маркира някаква полезна дейност.

Дойде време за ежегодната традиция по редене на жълтите павета в София

Както се казва кучетата си лаят, a ремонтът си върви.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.