Сигнализирай!

Захарова бясна: Затварят руската църква в София

Gospodari.com
Gospodari.com
21.09.2023 г.
38
0

Захарова бясна: Затварят руската църква в София. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира експулсирането от България на свещеници на Руската православна църква.  Изявлението на официалния представител на Москва е публикувано във Facebook страницата на руското посолство в България.

Русия определя експулсирането на свещеници от Руската православна църква от България като действия, насочени към прекъсване на отношенията между Руската и Българската православни църква и братските връзки между народите. Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на храма.

Според Захарова този крещящ недружелюбен акт на българските власти не подлежи на никакво логично обяснение.

Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още веднъж показва, че сегашното ръководство на България окончателно е поело по пътя на разрушаване не само на политическите контакти между държавите, но и на културните и хуманитарни връзки между нашите народи. Сега целта е да се скъсат отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки между руския и българския народ“. Това се посочва в изявлението на Мария Захарова.

https://www.facebook.com/rusembul/posts/pfbid02qmL1C8dbyExqhK71NNSgQR3ojim6P6nBfDz2D2Eifa22ZjcPPVAGGfvQcGcVmmVzl

Експулсираме висш духовник и двама служители на Руската църква

Посочва се още, че тази стъпка е направена на Рождество на Пресвета Богородица. Празничен ден за енориашите на Руската православна църква.

Хората, посветили живота си на служение на Бога в името на единството на руския и българския народ на основата на обща религия и християнски ценности, подобно на престъпници, в специални коли с решетки на прозорците, бяха върнати обратно в храма от българската имиграционна служба, за да си приберат нещата, и ще бъдат изгонени още днес като нарушители на закона. Те просто ще бъдат отведени до границата със Сърбия, където ще бъдат изоставени на произвола на съдбата. Древният руски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, отсега ще бъде затворен“. Това допълват от руското външно министерство.

Според Русия отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки между Русия и България е изцяло на българската страна.

Припомняме, че заповедта за експулсиране на представителя на Московска патриаршия у нас, както и на другите двама служители в руската църква, е подписана по обед. На тримата са наложени принудителни административни мерки. Те са „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане на територията на България". Мерките са за период от пет години, стана ясно от официално съобщение на ДАНС. Мотивите са данни за дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. Посочените лица са свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация в България. Преди дни подобна мярка по отношение на архимандрит Васиан са предприели и в Република Северна Македония.

Предстоятелят на руската църква в София е посочен като шпионин в Северна Македония

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.