Сигнализирай!

Джон Гришам, Джордж Р. Р. Мартин и още писатели съдят ChatGPT

Gospodari.com
Gospodari.com
22.09.2023 г.
44
0

Джон Гришам, Джордж Р. Р. Мартин и още писатели съдят ChatGPT. Става дума за 17 известни американски писатели. Те подадоха колективен иск в съда в Манхатън срещу компанията OpenAI, която разработи чатбота ChatGPT.

Учените разкриха защо жените са обвинявани във вещерство през Средновековието

Сред ищците са още Джоди Пиколт, Джонатан Францен, Силвия Дей. Също Джордж Сондърс, Елин Хилдебранд. Те обвиняват OpenAI в нарушаване на авторски права. Компанията е използвала текстове на писатели, за да обучи своя чатбот ChatGPT незаконно и без да получи необходимото разрешение.

Данни

Писателите твърдят в иска си, че без текстовете на авторите, продуктът на OpenAI би бил „напълно различен“.

„Ищците не са против развитието на изкуствения интелект и технологичното развитие като цяло. Но ответникът компанията OpenAI не е трябвало да използва текстовете на писателите без разрешение и без да плаща съответните възнаграждения“, се казва в документа пред съда. 

Писателите искат от съда да признае OpenAI за виновен и да определи размера на причинените им щети. Самата компания OpenAI заяви, че всички материали, използвани за обучение на чатбота, са взети от отворени източници и са използвани ресурси в съответствие със законите и правилата.

Източник: Мениджър Нюз

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.