Сигнализирай!

Учените разкриха защо жените са обвинявани във вещерство през Средновековието

Gospodari.com
Gospodari.com
22.09.2023 г.
54
0

Учените разкриха защо жените са обвинявани във вещерство през Средновековието.

Впечатляваща нова техника за подстригване с… остър нож (видео)

Британски учени от университета в Кеймбридж установиха защо в Англия в началото на Новата епоха от XVI-XVII век, почти всяка жена, заета с някаква дейност, е можело да бъде обвинена в магьосничество. Освен суеверия и лично отношение, тенденцията се оказва свързана и с видовете работа, достъпни за жените по това време.

Изследването е публикувано в научното списание Gender&History.

Изводите

Историците са установили, че през XVI-XVII век в Англия сред всички обвинени в злонамерено използване на магия, мъжете са били от 10% до 30%.

Според учените тогавашните англичанки с страдали от психопатичния лов на вещици. Работата им е била свързана с грижи за болни и деца, готвене. Също производство на млечни продукти и грижи за добитък. В работата си жените редовно са се сблъсквал с естествени процеси на гниене и инфекции, които са били силно свързани в общественото диво съзнание за поражения и щети, причинени от магьосничеството.

Това се е явявало в контраст с работата на мъжете, която е включвала камък, желязо, дърво и други относително устойчиви на гниене материали.

Коментар

„Естествените процеси на гниене са се разглеждали като „нещо лошо и отвратително. Замърсената кръв е предизвиквала усещане за парене в раните. А разваленото мляко е придвало на сиренето неприятна миризма“, казва авторът на изследването д-р Филип Картър.

Освен това жените често са работели на няколко места. И са били принудени да общуват с голям брой хора в домове, пекарни, пазари и други средища. Честотата на социалните контакти е увеличавала риска от забъркване в разногласия или недоразумения. В много случаи жените са били обвинявани в магьосничество, просто защото са имали лошия късмет да бъдат там по време на чуждо нещастие.

Смъртта

Детската смъртност е била висока и перспективата за загуба на дете често е мотивирала обвиненията в магьосничество срещу жените. Повече от 13% от всички съобщения по онова време за жени, практикуващи черна магия, включват жертви под 12-годишна възраст.

В Англия през XVI-XVII век магьосничеството се е смятало за сериозно престъпление. По време на процесите срещу вещици от средата на XVII век, стотици жени са екзекутирани само за три години. 

Източник: Мениджър Нюз

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.