Сигнализирай!

Франция се сбогува с въглищата до 2027 година

Gospodari.com
Gospodari.com
25.09.2023 г.
25
0

Франция се сбогува с въглищата до 2027 година. Това стана ясно от изявление на президента Еманюел Макрон.

Държавният глава отново се застъпи за идеята за зелена и чиста Франция.

„Какво ще правим от сега до 2027 г.? Все още имаме две въглищни централи, Cordemais (запад) и Saint Avoid (изток), и ще ги преобразуваме изцяло към биомаса“. Това заяви Макрон, който беше преизбран през 2022 г. за още пет години.

Той вече беше обещал страната да се откаже от въглищата. Но заводът Saint Avoid, затворен в началото на 2022 г., беше отворен отново през зимата, за да произвежда електричество заради проблеми с доставките.

България получава 2 млрд. лв. да превърне въглищните райони в “зелени” (видео)

Още за инициативата

Президентът трябва да разкрие в понеделник „курса“ на своя екологичен план. Той трябва да спази ангажиментите за намаляване на парниковите газове до 2030 г.

По отношение на отоплението на газ Макрон уточни тази неделя, че няма да го забрани, за да не остави хората, живеещи в „най-селските райони, без решение“. Но се застъпи за подпомагане на инсталирането на „термопомпи“.

За да се откаже от изкопаемите горива в рамките на борбата срещу изменението на климата, Франция се ангажира с развитието на ядрения сектор, нейния основен източник на електроенергия, и възобновяемите енергийни източници. Но в контекста на нарастващите цени на енергията след руската инвазия в Украйна, правителството беше принудено да търси решения за ограничаване на покачването на цените на горивата.

По този начин Макрон обяви нова помощ от 100 евро на превозно средство годишно за най-бедните работници. Това се случи, след като се отказа от разрешаването на бензиностанциите да продават гориво на загуба.

Заглавна снимка: iStock, Quirinale.it

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.