Сигнализирай!

„Ще има неприятни последици за София“: Русия привика посланика ни в Москва

Gospodari.com
Gospodari.com
25.09.2023 г.
19
0

„Ще има неприятни последици за София“: Русия привика посланика ни в Москва. Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил привикан в руското външно министерство заради експулсирането на свещеници от Руската православна църква. Посочва се, че „провокацията“ на българските власти ще доведе до неприятни последици за София, пише ТАСС.

На 25 септември в руското външно министерство беше извикан посланикът на България Атанас Кристин, пред когото беше изразен остър протест във връзка с експулсирането от България под фалшив предлог, по богохулен и обиден начин, на предстоятеля и двама служители на подворието на Руската православна църква в София".

Това се казва в съобщение на ведомството. Отбелязано е, че поредният провокативен акт на българските власти напълно се вписва в настоящите евроатлантически насоки. Тези за „борба с руското влияние. Той обаче "неизбежно ще доведе до неприятни последици, преди всичко за неговите инициатори”, допълва руската информационна агенция.

В същото време ведомството изразява увереност, че плановете на българските власти, „насочени към подкопаване на вековни духовни връзки и традиции на дружба между народите на Русия и България, нямат перспектива. И са обречени на провал“.

Руската църква е с нови свещеници, назначени от Патриарх Неофит

Междувременно стана ясно, че руското посолство в София ще предприеме действия относно Руската църква в столицата в координация с Руската православна църква.

Темата е коментирана от  руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, пише БНТ.

"Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит. Не знаем решението на Руската православна църква", казва посланикът.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.