Сигнализирай!

Първото българско село на книгата организира първия си фестивал (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
30.09.2023 г.
24
0

Първото българско село на книгата организира първия си фестивал. Става въпрос за врачанското село Челопек, където се провежда първият фестивал на книгата, добрините и традициите.

Двудневният културен маратон има за цел да предизвика интерес към четенето, разказва bTV. Изложби, творчески работилници, срещи с известни личности и дори приготвяне на храна с формата на любими приказни герои са само част от неповторимия фестивал.

Откриха най-старата книга на света (видео и снимки)

Мария Дончева от сдружение "Книгини" е една от организаторите на фестивала. Сдружението успя през 2019 г. да превърне село Челопек в първото българско село на книгата.

Снимка: Скрийншот, видео bTV

„В едно българско село може да е истински жив българският дух. Развива се културно и социално предприемачество и с това сме давани за пример в света. Тук имаме първата книжарничка с мисия, табели с откъси на български и чуждестранни автори, а днес предстои и първото издание на Фестивала на книгата, добрините и традициите“, разказа Дончева.

„Когато нещата се правят от сърце, идеите се срещат в един момент. Тези картини са правени преди 10 години, обикаляли са различни галерии и пространства, но тук си намериха точното място. Картините се продават, част от средствата ще бъдат дарени на сдружението“, споделя пък художникът Милен Каменов.

"Книгини" сътворява дори цяла къща от книги.

Снимка: Скрийншот, видео bTV

„Тези книги, които не могат да бъдат нито реставрирани, нито използвани, могат да бъдат част от страхотни арт инсталации и да носят удоволствие“, разказа Първолета Николова от сдружението.

Над една трета от българите не са прочели нито една книга през изминалата година

Известно е, че българският народ не е "фен" на четенето. Фестивалът на книгата, който се провежда този уикенд във врачанското село Челопек, е точното място, на което страстта към четенето може да се зароди. Всеки, който иска да се потопи в тази невероятна атмосфера, може да го посети.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.