Сигнализирай!

Германия забранява отоплението на газ и петролни продукти (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
01.10.2023 г.
17
0

Германия забранява отоплението на газ и петролни продукти, предаде NOVA. Страната прие законопроект, след дълги спорове, за постепенно премахване на конкретните системи за отопление. Целта на закона е да насочи държавата по пътя към климатично неутрално отопление в бъдеще.

Сега обаче Германия е изправена пред множество въпроси. Доколко всъщност новият закон и всички усилия, свързани с него ще помогнат в борбата с климатични промени? Забраната не означава, че отоплителни системи ще бъдат задължително премахвани, но отоплението с възобновяема енергия е важен компонент.

“Газпром” отбелязва рязък спад в добива на газ

Законът предвижда, че от 2024 г. в новопостроените сгради трябва да се гарантира, че инсталираното отопление генерира най-малко 65 процента от топлината от възобновяеми енергии. За съществуващи вече сгради общините трябва първо да представят планове за това, как благоприятното за климата преобразуване трябва да работи на местно ниво. Тоест дали ще бъдат изградени например централни отоплителни мрежи, или газови мрежи за биогаз или водород.

Въпреки това, след 2024 г. все пак ще могат да бъдат инсталирани отоплителни системи на нафта и газ. При условие обаче, че е спазен законът. Така че, със сигурност за собствениците предстоят много стъпки, свързани с новостите.

Първоначално законопроектът предвиждаше от 2024 г. повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, да бъдат забранени. Според екологичния институт по-строга версия на закона щеше да избегне около 13,3 милиона тона въглероден диоксид до 2030-та година. Или иначе казано по-малко от 2% от общите емисии на Германия.

На границата откриха газова бутилка, пълна с… пари

Така, както сега е приет законът, целта е да бъдат избегнати около една четвърт по-малко парникови газове от първоначалния проект. От министерството на икономиката обаче смятат, че ефектът на намаляване на вредните емисии въглероден диоксид ще става все по-осезаем във времето. 

Социологически проучвания сочат, че двама от трима германци са против плановете на управляващите в Германия.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.