Сигнализирай!

Само за 2 учебни седмици са издадени 40 хиляди електронни извинителни бележки

Gospodari.com
Gospodari.com
01.10.2023 г.
28
0

Само за 2 учебни седмици са издадени 40 хиляди електронни извинителни бележки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление.

Това означава, че средно на ден се генерират над 5 000 извинителни бележки. Общият брой на лекарите, издали електронен документ за извиняване на отсъствията на ученици по медицински причини, е повече от 3 300.

Електронните извинителни бележки ще могат да се издават и със задна дата

Снимка: Министерството на електронното управление

Извинителните бележки вече ще се издават само по електронен път (считано от днес - 1 октомври). Не се изискват никакви допълнителни административни действия и не е необходимо разпечатване и съхраняване на бележката на хартия. Информацията, която ще достига до училищата, е единствено за извиняване на отсъствията и не съдържа конкретна медицинска или друга лична информация. 

Личните лекари настояват извинителните бележки да се плащат

На пресконференция в Министерството на електронното управление министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков каза, че в образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини. Голяма част от тях са заради боледуване.

Снимка: Боян Ботев/БТА (БТ)

Ако съпоставим годишния брой на извинителните бележки с този, който само за 2 седмици лекарите са издали, картината не е много удовлетворяваща. 40 хиляди бележки са малко над една шеста от общо 270 000 на годишна база. И това са само електронните. Не знаем колко хартиени има издадени. Можем да направим извод, че тази година се предстои да се издават много повече извинителни бележки.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.