Сигнализирай!

Истанбулската конвенция ще действа и в България (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.10.2023 г.
24
0

Истанбулската конвенция ще действа и в България, независимо, че не е ратифицирана, защото държавата ни я е подписала. Това обясни доц. Иван Стойнев, преподавател по Европейско право в СУ „Климент Охридски” пред NOVA.

На 1 октомври Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС

Конвенцията ще действа по институционалните въпроси, наказателно-правното сътрудничество. Така България ще може да издава европейска заповед за насилие над жени и забрана за връщане на лица, които са обект на домашно насилие към държави извън ЕС. Това са областите, в които Истанбулската конвенция става действащо право на територията на България.

„Конвенцията няма връзка с признаване на каквито и да е екстравагантни тези. Тя се отнася само за отношенията между мъже и жени в личните им взаимоотношения”, каза доц. Стойнев.

снимка: NOVA

Според Орлин Колев, доктор по Конституционно право и член на Комисията за защита от дискриминация всеки един акт, който е в защита на гражданите, трябва да се адмирира. „Част от мотивите на Конституционния съд, (който определи, че документът противоречи на Конституцията ни), са за възприятието на пола, за социалната роля на пола. Има един нюанс, имаме подобна уредба, която води до такъв извод. Това са мотивите на КС, че противоречи на българския основен закон”, обясни Колев.

Коментарът на "Господарите"

На 1 октомври Истанбулската конвенция влезе в сила в ЕС. Конвенцията е цялостна правна рамка за защита на жените срещу всички видове насилие. Тя цели да предотвратява и преследва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да осигури всеобхватен и съгласуван подход. Преди 5 години България се отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, след като парламентарно представените партии ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и “трети пол”. Конвенцията всъщност споменава само “мъже” и “жени”, и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство. Ние от "Господарите" сме твърдо против насилието и се надяваме конвенцията да помогне в оправянето с него!

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.