Сигнализирай!

Работодатели и синдикати не постигнаха съгласие за увеличение на минималната заплата

Gospodari.com
Gospodari.com
05.10.2023 г.
9
0

Работодатели и синдикати не постигнаха съгласие за увеличение на минималната заплата по време на днешното извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Предложението е минималното месечно възнаграждение в България да нарасне от 1 януари 2024 година до 933 лева. В момента размерът му е 780 лева. И докато синдикатите подкрепят идеята, работодателите се обявиха срещу нея.

Минималната заплата в университетите скача с близо 20%

Според работодателите, предложеният ръст от около 20% или 153 лева на минималната заплата ще доведе до повече разходи за осигуровки.

„КНСБ и КТ „Подкрепа“ подкрепят проекта на постановление на Министерския съвет. Работодателските организации не подкрепят предложения размер на минималната работна заплата и настояват за изработването на нов механизъм за определянето ѝ“, обясни вицепремиерът Мария Габриел.

Още реакции

Социалният министър Иванка Шалапатова посочи, че предложеният нов размер на минималната заплата е съгласно разписаната формула в Кодекса на труда. Според тази формула, МРЗ се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца.

Според Шалапатова, нетният доход на наетите на МРЗ ще достигне 724 лв. Тя увери, че с подкрепа от Европейската комисия ще се работи за пълното транспониране на директивата за адекватни минимални заплати, предаде БТА.

Представителите на Асоциацията на индустриални капитал (АИКБ) категорично не са съгласни с предложения текст. Трайната позиция на АИКБ е, че минималните работни заплати трябва да се договарят и да са различни за различните икономически сектори.

Имаме за цел да се повишават доходите, но въпросът е как това да се случи, коментира Мария Минчева от Българска стопанска камера. Тази организация също е против идеята за ръст на мининалната работна заплата у нас.

"Никога Българската търговско-промишлена палата няма да се съгласи с продължаването на практиката за административно определяне на минималната работна заплата". Това пък каза председателят ѝ Цветан Симеонов. Според него, това ще доведе до разширяването на сивия сектор в България.

Представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и от Съюза за стопанска инициатива казаха, че техните организации също не подкрепят предложението. Така днешната среща не се оказа особено ползотворна.

Животът в България продължава да е изключително труден за по-голямата част от хората. Дали някога ще успеем да доближим развивите европейски държави или все така ще живеем компромисно от месец до месец? Вероятно решението за повишаването на минималната работна заплата не е лесно. И да, крие рискове. Надяваме се, че отговорните лица и институции въпреки всичко ще вземат най-правилния избор за всички нас!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.