Сигнализирай!

Уволняват и наказват надзиратели заради протестите и коментарите им във Facebook (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.10.2023 г.
11
0

Уволняват и наказват надзиратели заради протестите и коментарите им във Facebook, споделя председателят на Синдиката на служителите в затворите Ясен Тодоров пред Bulgari On Air.

Поражда се ново недоволство сред служителите в затворите. То е свързано с уволнението на младши инспектор Емил Велков. Хората се оплакват и от налагането на натиск върху техните колеги, участващи в протестните демонстрации.

"Имаме 10 човека, които са уволнени и възстановени само в София. Намират се всякакви поводи. Имаме около 50 човека, наказани за Facebook коментари.", казва той.

"Дирекцията определя наказанията под натиск. От обаждане по телефона към съответните началници и те започват да си наказват служителите, които са посмяли да изложат проблеми. Повечето от колегите са си обжалили наказанията и съдът ги е отменил.", разкрива Тодоров.

Служителите на затвори отново протестират (видео)

Ясен Тодоров

"Пускат се и фалшиви новини в медиите. Скоро излезе една новина, че съм погнат от прокуратурата. Нашият офис е даден от министъра на правосъдието, съгласно споразумение, а получих покана в петдневен срок да го освободя. Установих, че дори няма ток. Днес трябва да върнем ключовете.", коментира още председателят.

По думите му най-големият проблем е промяната на режима на работа, тъй като са се наложили 12-часови смени, вместо 24-часови.

"Искаме си смесения режим, с който преобладаваха 24-часовите смени. С тях колегите могат по-лесно да се възстановяват и да прекарват повече време със семействата си. Нямат чак толкова много пътувания.", споделя Тодоров.

Той сподели, че има подадени няколко искания за среща с министъра на правосъдието Атанас Славов, но служителите в затворите са се срещали само с ресорния зам.-министър Емил Дечев.

"Очакваме среща с министъра. Днес ще бъде входирано ново искане за среща. Очакваме да упражни контрол върху Главна дирекция "Изпълнение на наказанията.", заяви Тодоров.

Коментарът на "Господарите"

В България все още съществува понятието "свобода на изразяване", което е гарантирано от Конституцията ни. Правото на протест също е гарантирано в българското законодателство. Всеки е свободен да изразява своите мнения и идеи и да споделя информация под каквато и да е форма. Това възпира държавата и отделните хора в обществото да налагат цензура върху някого и може да бъде ограничавана само по много сериозни причини.

Поради това всякакви репресии и гонения срещу протестиращи са абсолютно недопустими, особено когато недоволството е насочено срещу държавни институции.

Въпреки това, във времената на фалшиви новини, дезинформация и популизъм, първото нещо, което бива жертвано е именно свободата на словото. "Заглушаването" на "неудобните" винаги е най-лесната реакция, но в същото време се явява и първата крачка към тоталитаризма.

Трябва да знаем, че истинската свобода се изразява в това хората, които не харесваме да могат да говорят за неща, за които не сме съгласни.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.