Сигнализирай!

Гранична проверка с лицево разпознаване вместо с паспорт в Обединеното кралство

Gospodari.com
Gospodari.com
02.01.2024 г.
10
0

Гранична проверка с лицево разпознаване вместо с паспорт тестват в Обединеното кралство. Пълно премахване на необходимостта от представяне на документа при пристигане в Обединеното кралство и замяната му с технология за лицево разпознаване. Това предлага Агенцията за имиграцията и визите към британското правителство според британското издание "Таймс".

Генералният директор на граничните сили Фил Дъглас има амбицията да "внесе" в Обединеното кралство процедурите за идентификация и проверка на електронни гейтове на летищата в Австралия и Дубай. Дъглас възнамерява да въведе "интелигентна граница", която използва "лицево разпознаване много по-безпроблемно, отколкото в момента", пише Дневник.

"Трябваше да подам заявление за електронно разрешение за пътуване предварително. Използвах смартфона си, за да прочета чипа в паспорта си. Това изпрати изображението от чипа в паспорта ми на австралийските власти. Когато пристигнах в Австралия, дори не трябваше да вадя паспорта си от чантата си. Това е наистина интересна концепция", коментира Дъглас пред "Таймс".

Снимка: iStock

Очаква се изпитанията на системата да започнат на летищата тази година.

Ако бъдат оценени като успешни, те ще бъдат последвани от процедура по възлагане на обществени поръчки за хардуера, необходим за въвеждане на системата в цялата страна.

През последните месеци Дъглас рекламира потенциалните ползи от биометричните данни и сигурността на данните при управлението на границите на Обединеното кралство.

"Бих искал да видя свят на напълно свободни граници, където всъщност нямате нужда от паспорт. Технологията, необходима за постигането на това, вече съществува. В бъдеще няма да имате нужда от паспорт - ще ви трябват само биометрични данни", коментира Дъглас на конференцията на Асоциацията на летищните оператори в Лондон, припомня "Гардиън".

Биометричните данни на британските и ирландските пътници вече са били запазени. Те са били получени в процеса на кандидатстване за паспорт, отбелязва "Таймс". В коментар за изданието Дъглас е подчертал, че това дава възможност за предварително получаване на много повече информацията за хората.

"Ще знаем дали са били в Обединеното кралство преди. Ще знаем какво е тяхното съответствие с имиграционните закони. И ще знаем дали има някакви записи за тях в нашите системи за сигурност. Така че ще има хора, които няма да се качат на самолета", посочва той.

Снимка: iStock

Според проучване, проведено от Международната асоциация за въздушен транспорт през 2022 г., 75% от пътниците по света биха се радвали да се откажат от паспортите чрез замяната им с биометрични данни.

Към момента британският паспорт дава на гражданите възможността да пътуват без виза до 190 държави.

Страната се нарежда на четвърто място в изданието на паспортния индекс на "Хенли" за 2023 г. Обединеното кралство дели четвъртото място с още пет държави. Това са Австрия, Дания, Ирландия, Люксембург и Нидерландия - всички членки на Европейския съюз.

За сравнение, българският паспорт гарантира безвизово влизане в 177 държави и заема 14-о място в тази класация. С излизането на Обединеното кралство от Евросъюза и съгласно постигнатото споразумение между Обединеното кралство и ЕС, гражданите на Република България могат да влизат и пребивават без виза в Обединеното кралство за престой с продължителност до 6 месеца с цел туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно или да работят там, припомня Дневник.

Съгласно правилата за влизане във Великобритания, в сила от 1 октомври 2021 г., за пътуване до Обединеното кралство от гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария се изисква паспорт. Българските граждани, получили статут на уседналост или временен статут за уседналост, имат право да влизат в страната само с лична карта най-малко до 31 декември 2025 г.

Отличиха българка с престижната награда “Най-добра акушерка” във Великобритания (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.