Сигнализирай!

Папа Франциск се обяви срещу сурогатното майчинство

Gospodari.com
Gospodari.com
08.01.2024 г.
9
0

Папа Франциск се обяви срещу сурогатното майчинство. Главата на Римокатолическата църква призова за глобална забрана на родителството чрез сурогатно майчинство. Той нарече практиката "достойна за съжаление" и я определи като сериозно нарушаване на достойнството на жената и детето.

Сурогатното майчинство се използва често от хора с различна сексуална ориентация, които искат да имат деца, пише Дневник.

Папските слова идват седмици след историческото му решение да позволи на свещениците да благославят еднополовите двойки.

"Намирам за осъдителна практиката на т.нар. сурогатно майчинство, което представлява тежко посегателство върху достойнството на жената и детето, основано на експлоатация на ситуации на материални нужди на майката. Следователно изразявам надеждата си за усилие от страна на международната общност да забрани тази практика повсеместно", заяви главата на Римокатолическата църква, цитиран от Reuters.

Снимка: стопкадър/видео

87-годишният Франциск направи своите коментари по време на 45-минутно обръщение към акредитирани във Ватикана дипломати, понякога определяно като неговата реч за "състоянието на света".

Има малко статистически данни за броя на бебетата, родени чрез сурогатно майчинство. Поради етични съображения практиката е незаконна в много страни по света, както и в някои щати на САЩ.

Интересът към нея обаче продължава да расте, тъй като все повече жени избират да отложат бременността до по-късна възраст, когато плодовитостта намалява. Все повече еднополови двойки също търсят начини да създадат семейства, когато не могат да заченат сами.

В Италия, страната, която заобикаля Ватикана, сурогатното майчинство е незаконно. Управляващата дясна коалиция на премиера Джорджия Мелони в момента прокарва през парламента закон. Той ще разшири съществуващата забрана, за да ограничи двойките, които отиват в чужбина, за да извършат процедурата.

https://www.youtube.com/watch?v=1vSrwAxibEw

Папа Франциск, който води повече от 1.35 милиарда католици в света, потвърди и осъждането на Ватикана на джендър теорията. Тя предполага, че полът е по-сложен и променлив от бинарните категории мъж и жена. И зависи от повече от видими полови характеристики.

Той нарече теорията "изключително опасна, тъй като отменя различията в претенциите си да направи всички равни".

Историческо решение на Римокатолическата църква за еднополовите двойки (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.