Сигнализирай!

Путин даде гражданство на сърбин, издирван за военни престъпления

Gospodari.com
Gospodari.com
09.01.2024 г.
16
0

Путин даде гражданство на сърбин, издирван за военни престъпления. Името Ратко Самац се появи в указ, с който руският президент дава гражданство на редица чужденци.

Самац е босненски сърбин, бивш офицер от армията на Югославия. Той е издирван по дело за военни престъпления. Включително клането от юли 1992 г. на стотици мюсюлмани в района на Ключ. Както и за убийството на трима босненци през 1993 г.

Сърбинът живее в Русия от 1999 г., където твърди, че е отишъл да се лекува, а после и получава право на постоянно пребиваване.

През 2013 г. Босна и Херцеговина го обявява за международно издирване. Той е задържан през януари 2016 г. при съвместна операция на Интерпол и ФСБ и поставен в следствен арест. След това е преместен под домашен арест.

Путин позволи чужденците в армията да получават гражданство по-лесно

През април същата година прокуратурата в Сараево поиска от Русия екстрадирането му, но това бе отхвърлено от Москва. Тогава за него се застъпва и Елла Памфилова, президентски пълномощник по правата на човека. Мотивите са, че сърбинът е със здравословни проблеми и че има съмнения, че ще получи справедлив процес в Босна и Херцеговина.

Миналата седмица, с указ, руският президент Владимир Путин позволи чужденците в армията да получават гражданство по-лесно.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.