Сигнализирай!

Гаф на Парламента лишава граждани от обезщетения за незаконна конфискация

Gospodari.com
Gospodari.com
16.01.2024 г.
5
0

Гаф на Парламента лишава граждани от обезщетения за незаконна конфискация, информира "СЕГА".

Гражданите и фирмите не могат да искат обезщетения от незаконни съдебни актове по новия Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ). Не могат и да търсят отговорност за вреди, причинени от дейността на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Това става ясно от спешно пуснат за обществено обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации проект за изменения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Той трябва да бъде поправен със задна дата.

Гафът е сътворен от народните представители при приемането на новия Закон за противодействие на корупцията (ЗПК). С него всичко свързано с борбата с корупцията е извадено от стария ЗПКОНПИ и е вкарано в ЗПК. Старият закон урежда само конфискацията и беше преименуван на Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ).

Двата закона трябваше да бъдат синхронизирани. Оказва се обаче, че се е получила законодателна дупка. С вкарването на отговорността по новия ЗПК е изпаднала тази по ЗОНПИ, както и отговорността на комисията за конфискация.

Така от 6 октомври 2023 г., когато влезе в сила ЗПК, в България вече няма вътрешен механизъм за обезщетяване на вредите от незаконна конфискация

От МП се опитват сега да извинят гафа на депутатите с техническа грешка. В същото време обаче не само предлагат спешна промяна в ЗОДОВ, но и се налага да е със задна дата. Оттам посочват, че ако грешката не бъде поправена, България може да има големи проблеми в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Сред изброените дела са „Недялков и други срещу България“, „Тодоров и други срещу България“, „Йорданов и други срещу България“. По тях досега ЕСПЧ не присъжда имуществени вреди на жалбоподателите. Причините са две – първо, защото има възможност делата да бъдат възобновени и преразгледани на национално ниво. Второ, заради наличието на вътрешноправно средство за обезщетение по законите за отнемане на имущество, придобито от престъпна/незаконна дейност в ЗОДОВ, което позволява търсене на имуществени вреди и пропуснати ползи.

ВКС присъди рекордно обезщетение на тежко пострадала в катастрофа

Снимка: Владимир Шоков / БТА

Към момента пред ЕСПЧ има 8 висящи производства

Те касаят отнемане на имущество, като голямата част от тях е във фаза на решаване след двустранна размяна на становища.

"При така очертаното положение, с голяма степен на вероятност може да се очаква, че изходът от делата ще е неблагоприятен. Съществува голям риск ЕСПЧ да се откаже от досегашната си практика да не присъжда имуществени вреди и да уважи поне частично (ако не изцяло) претенциите на жалбоподателите в този смисъл, които възлизат на огромни суми. Само по едно от висящите производства цената на иска в националното производство е над 3,5 млн. лв". Така аргументират спешните промени от МП.

"Не на последно място, с промените се утвърждава отдавна установеният принцип държавата да отговаря в пълнота за вредите, причинени от нейни органи. Той е закрепен и в Конституцията. Възстановява се правото на гражданите и юридическите лица да търсят обезщетение за понесените от тях неблагоприятни последици във връзка с производствата по ЗОНПИ.", посочват още авторите на проектопроените.

За да се предотвратят неблагоприятните последици се предлага спешно обществено обсъждане в най-краткия вариант от 14 дни. То касае както производствата пред ЕСПЧ, така и висящите национални производства.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.