Сигнализирай!

Турция иска екстрадицията на наши бивши гранични полицаи

Gospodari.com
Gospodari.com
16.01.2024 г.
11
0

Турция иска екстрадицията на наши бивши гранични полицаи. Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Те са обвиняеми по дело, образувано в Турския наказателен съд в Къркларели за смъртта на турски бракониер. Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година, информира БНР.

На днешното съдебно заседание в Турския наказателен съд в Къркларели стана ясно, че министерството на правосъдието в Турция е поискало от Интерпол да обяви за издирване четиримата български гранични служители и ако напуснат България, могат да бъдат задържани, каза турският адвокат, защитник на българските граничари, Джошкун Молла.

Снимка: iStock

Те вече са в масивите на Интерпол и са обявени за издирване. Ако напуснат България, тези гранични полицаи могат да бъдат задържани и екстрадирани в Турция:

"Възможно е./.../ Очаква се отговор от българската страна за изпълнението или пък за неизпълнението", допълва адвокатът.

Министерството на правосъдието е изпратило до Интерпол искането за задържането на четиримата български граничари.

Искат екстрадицията им в Турция. Не става въпрос само за разпит в България и изпращане на показания, а просто искат да бъдат екстрадирани. С "червена бюлетина" са обявени за издирване", казва още адвокат Молла.

Снимка: iStock

До момента няма реакция от страна българското министерство на вътрешните работи по случая. Българският адвокат Росен Кожухаров, защитник на четиримата граничари, заяви, че за екстрадицията им трябва да има решение на българския съд:

"Аз, в качеството си на защитник, при постъпване на документите в прокуратурата или съда ще организирам заедно с моите клиенти защитата за пред съда, ако това, разбира се, бъде необходимо и ако бъдат внесени съответните искания в българския съд", каза адвокат Кожухаров.

През 2010 година, след двугодишно тежко разследване на Военната прокуратура срещу Михаил Цонков, делото срещу него беше прекратено поради липсата на извършено престъпление.

Разследващите бяха категорични, че смъртта на турския бракониер, пронизан от автоматичното оръжие на Цонков при инцидент край Резово, е нещастен случай.

Снимка: iStock

През 2014 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Въпреки това през 2019 година турската държава образува дело срещу българските полицаи.

С какви мотиви сега се иска екстрадицията им:

"Според мен няма мотиви, то не е обосновано.  Няма решение за извършено престъпление. Българската страна може да откаже искането, защото то не е изпълняемо, те не са извършили престъпление", посочи още адвокатът.

Видео: NOVA

Бедни и може би с психически заболявания: Кои са братята, арестувани за убийството на граничаря?

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.