Сигнализирай!

Транспортният министър не спази обещанието си за медицинския хеликоптер

Gospodari.com
Gospodari.com
18.01.2024 г.
14
0

Транспортният министър не спази обещанието си за медицинския хеликоптер. Машината, произведена от италианската компания "Леонардо", трябваше да пристигне у нас до 15 януари. Това обаче така и не се случи.

От Министерството на транспорта отговарят за "Дневник", че причината за поредното забавяне е, че компанията производител е поискала да направи допълнителни тестове на хеликоптера.

Стана ясно кога най-после България ще има своя първи медицински хеликоптер

"През следващата седмица екип от България заминава за Италия за окончателното приемане на машината". Това отбелязват от транспортното министерство и допълват, че хеликоптерът се очаква да прелети до България в края на този месец.

От ведомството уточняват, че в рамките на февруари се очаква да бъде лицензиран авиационният оператор "България Хели Мед Сървиз". След това първият медицински хеликоптер ще може да започне своята дейност.

Ето кога първият ни медицински хеликоптер ще започне тестови полети

Бившият здравен министър Асен Меджидиев се заричаше, че първият медицински хеликоптер ще пристигне до 15 декември 2023 г. През август миналата година това беше потвърдено и от премиера Николай Денков, а по-късно и от Гвоздейков. Но обещанието им не беше спазено.

Гвоздейков заяви в началото на декември 2023 г., че вторият хеликоптер се очаквал през юни. А останалите четири ще пристигат поетапно до 2026 г., както отдавна е известно. Заделени са средства и за покупката на още два хеликоптера, с което те да станат общо осем.

Правителството дофинансира проекта с 3.1 млн. лева в края на ноември миналата година, тъй като първият произведен хеликоптер е платен по оперативна програма "Региони в растеж", която приключва 2023 г.

До момента има 6 обучени пилота, които да управляват хеликоптера, но стана ясно, че само един от тях реално е способен да го пилотира.

Страната ни отдавна се нуждае от собствен медицински хеликоптер. Надяваме се дългото чакане да си е заслужавало!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.