Сигнализирай!

Жена в Троян събира дарения чрез фалшива информация (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
21.01.2024 г.
35
0

Жена в Троян събира дарения чрез фалшива информация. „Глас с Тина Ивайлова“ тръгна по следите на едно измамно милосърдие.

Нагли младежи откраднаха кутия за дарения за жена в нужда (видео)

Публикации, че младо семейство с две деца се нуждае спешно от помощ, защото жилището им е изгоряло, са качени в близо 50 Facebook групи и в няколко електронни медии. Споделят се от стотици съпричастни. Публикациите идват от профил на мъж, представящ се с името Мартин Младенов.

„Публикацията от самото начало ми се струваше тотална измама. Профилът, от който беше качена, беше видимо фалшив. Човекът, който седеше зад профила, ми обясни, че жилището на хората е изгоряло. Те са младо семейство с две деца и имат нужда както от пари, така и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко“, казва Мирела Делчева, която е доброволец.

От Община Троян обясниха, че в общинска администрация няма подадено заявление нито с това име, нито от други семейства на територията на общината, които да не са удовлетворявани с финансова помощ от щета за пожар.

В първите публикации човекът зад профила разказва за трагедията, сполетяла семейството от Троян и търси помощ, като обяснява, че вече са се събрали екип от доброволци. Оставена е и дарителска сметка с титуляр Мирослав Георгиев. Следват още публикации, в които мъжът вече благодари за оказаната навреме съпричастност. И за „почти“ събраната сума за ремонт на жилището на пострадалото семейство. И допълва, че е необходимо да се съберат още 2000 лева.

Дарителската сметка обаче вече е на друго име - Даниела Данаилова.

Прави впечатление, че под всяка публикация на човека зад въпросния профил, коментарите са изключени. А при връзка с него той настоява единствено само за пари по сметката. С него първоначално се свърза човек от екипа ни. А след това и Мирела Делчева от Перник, която е доброволец от години.

„Пращаха ми снимки на кухненска маса със столове, която са си избрали, плочките за баня, ламинат. Мъжът, който беше качил публикацията се представи за приятел на семейството, след което ме свърза с пострадалата жена. Чувах се с нея няколко пъти по телефона. Попитах я кога е станал инцидентът. Тя обясни, че е преди 3 месеца и връщайки назад във времето - се падаше в края на август, когато точно почнали да палят печките вкъщи. Те са били на работа, запалил се е целият апартамент. Даже и пожарната не е дошла, те са си го изгасили сами, което естествено звучеше много нереално“, обясни Мирела Делчева.

Жената направила записи на разговорите по телефона, както и снимки на чатове с въпросния човек зад профила. От МВР потвърдиха, че жената от снимката в публикациите не е тази, с която разговаря Мирела. Това е снимка на друго семейство, вероятно не българско. А Даниела Данаилова няма съпруг и деца. Пожар в апартамента ѝ не е имало, но за сметка на това ремонт - да.

снимка: bTV

Случаен ремонт

„Когато отидохме в Троян, срещайки се със съседи, те казаха, че наскоро въпросната жена е правила ремонт на жилището си и предполагам, че нещата, които е искала, са били точно, за да си направи ремонта в тях“, каза Мирела Делчева.

Търсим жената, която събира средства. Малко преди да стигнем до Троян, Мирела Делчева се свързва с нея. Казва ѝ, че доброволци от тяхното сдружение са в Ловеч и биха могли да отидат до Троян. Трудно я убеждава за среща. Пробвахме още няколко пъти да разговаряме с Даниела. Опитите ни удариха на камък.

„Случвало се е да получаваме запитвания от граждани, които искат да помогнат, тъй като са видели отново от интернет. В крайна сметка има доста фирми. Доста граждани, които така перманентно и целенасочено даряват средства. Хората наистина даряват. Лошото е, че има хора, които злоупотребяват. Надяваме се да спрат. Никой не е застрахован, че няма да бъде от другата страна. Обикновено помагат хора, които или са били в същата ситуация, или сходна. Хора, които са съпричастни по някакъв начин“, обясни Марияна Николова - началник отдел „Социална и здравна политика“.

Коментарът на "Господарите"

Скъпи приятели, измамниците и хората без съвест са навсякъде около нас, за съжаление. Живеем в трудни времена и хората, които се нуждаят от истинска помощ са много. Но тези, които злоупотребяват, са още повече. Бъдете внимателни на кого помагате. Търсете повече информация, проверявайте дали историята е достоверна. По случая в Троян са сезирани ОД на МВР-Ловеч. Силно се надяваме, че ще бъдат наказани заради лошото си деяние!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.