Сигнализирай!

Здравният министър очаква отнемане на лекарски права в "Пирогов" заради Даная (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.02.2024 г.
8
0

Здравният министър очаква отнемане на лекарски права в "Пирогов" заради Даная. Това заяви по bTV професор Христо Хинков.

Скандален запис от “Пирогов” за случая с Даная: Тези трябва да усетят какво е болка (видео)

Здравният министър коментира и думите на лекаря от най-голямата спешна болница, които изтекоха в запис: „Трябва да се направи всичко възможно, за да усетят болката тия хора.“

„Ужасно е казаното. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели една болка, ще продължат да я изпитват. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище. И може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване. Да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата“, каза той.

Миналата седмица софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по случая „Даная“. То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато настъпи смъртта на момичето.

Спиране на конкурси под натиск

Хинков заяви, че е спирал конкурси за директори на лечебни заведения, въпреки че изтичат мандатите на старите. Според него това се е случвало под натиск. „Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора. Аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза министърът на здравеопазването.

Той уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март. „Може би тяхното настояване беше принципно. Не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Зад мен не стоят политически сили. Аз съм член на ДСБ. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Парите, които отиват в здравната каса, след това отиват в болниците и това трябва да се проследи и да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние“, каза още Хинков.

Той обясни, че на заседание на здравната комисия голяма част от депутатите са гласували да се оттегли заповедта за уволнението на шефа на „Пирогов". „Това говори, че наистина д-р Димитров има широк гръб“, каза здравният министър.

Коментарът на “Господарите”

Припомняме, че историята на Даная, въпреки че тя няма очаквания щастлив край, ни донесе много поуки. На първо място – човек винаги може да намери начин да помогне. Все пак момичето спасява 4 други живота, губейки своя. На второ място – понякога нещата не са такива, каквито изглеждат. Ако лекарите бяха реагирали адекватно, това 15-годишно момиче можеше да живее пълноценен живот сега. На последно място, но не и по-важност – човек никога не трябва да се предава. Майката на Даная ще продължава да се бори за справедливостта в “системата”, но тя винаги ще е майката, загубила детето си заради лекарско безхаберие. Очакваме истината да излезе наяве!

Осъзнаваме, че здравната ни система е изключително болна! Болна от безхаберие, алчност и безочие! Време е това да спре!

Настояват за нова проверка на обстоятелствата около смъртта на Даная

Майката на починалата Даная обвини “Пирогов” в цинизъм

“Детето ви ще умре заради вас, защото сте малоумна”: Лекар от “Пирогов” към майката на Даная, която загуби детето си, но спаси 4 души

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.