Сигнализирай!

Историци поставят под съмнение рождената година на Васил Левски (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.02.2024 г.
17
0

Историци поставят под съмнение рождената година на Васил Левски. Според някои Апостолът на свободата е роден с три години по-късно от утвърдената 1837 г. Неговият потомък Стефан Караиванов обаче не е съгласен с подобни "модерни твърдения".

Този месец България отбелязва 151 години от гибелта на Дякона. Пред историците все още стоят неразгадани много въпроси. Напоследък част от тях все по-упорито твърдят, че Апостолът на свободата е роден през 1840 г. Това на практика означава, че е бил обесен по-млад. 

Стефан Караиванов - правнук на един от най-доверените съратници на Левски - заяви пред NOVA, че подобно твърдение няма как да е вярно.

Стефан Караиванов

Родственик на Васил Левски откри част от 150-годишно оръжие и ценни документи (видео)

Потомъкът показа за първи път в своя изложба показва исторически документи и оръжие от времето на Дякона. „Да си наследник на Левски е огромна отговорност. Не е моя заслуга, а късмет от историята. Задачата ни е да боравим с документи от предците ни, за да докажем истината за него. Прадядо ми – Васил Караиванов, е първи братовчед на Апостола. Наскоро в дома му открихме автентични оръжия и документи, които показахме в изложба", заяви той.

"Няма съмнение, че Левски е роден в годината, която всички знаем. Тези модерни твърдения се породиха от турски данъчни архиви. Не вярвам някой тогава да е описвал коректно данъците си. Три години след неговото раждане на бял свят се е появил брат му – Христо. Това означава, че трябва да са росдени в една година, което е невъзможно", категоричен е Караиванов.

Той е категоричен, че това няма как да е вярно, тъй като информацията за рождената дата идва семейството на Левски. "Те са били образовани хора, с ценз. Няма как да не са знаели в коя година живеят и кога са родени децата им", заяви Караиванов. Така би се изменила цялата история на семейството на Апостола, което е абсурдно, добави той.

Караиванов не беше категоричен дали Левски би се гордял с това, което е България днес. „Не знам дали би се гордял с България. Но със сигурност би бил доволен, че това, за което се е борил, е постигнато. България е свободна от робство!", заяви той.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.