Сигнализирай!

Едва 20% от говеждото месо на пазара е българско (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
24.02.2024 г.
7
0

Едва 20% от говеждото месо на пазара е българско. Това показват данни на Асоциацията на месопреработвателите, предаде NOVA.

Подобна е картината и с най-консумираното месо у нас - свинското. Близо 60 % от него не е родно производство. Това означава, че в търговската мрежа има само 1/3 българско свинско месо, показва статистиката.

След свинското българинът нарежда по консумация пилешкото, рибата, телешкото и основно по празници - агнешкото месо. Проблемът обаче е, че преобладаваща част от най-използваните меса у нас са вносни. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, също е вносно. А тази част от него, която може да достигне директно до потребителя и е гарантирно прясна, е много малко и се намира единствено в магазините на производителите.

Земеделският министър увери, че ще вземе мерки за увеличаване на българското производство

"Около една трета от месото, което е на пазара, е продукт на български производители", сподели Георги Палишки - мениджър продажби в свинекомплекс. Той изтъква, че причините са слабо подпомагане на месодайното животновъдство и липса на стимули.

Снимка: iStock

На практика прясното българско месо, което е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено месо.

Свинефермите вече се възстановяват от африканската чума. Но в другите сектори от животновъдството стопанства фалират, а стадата драстично намаляват.

"За последните пет имаме над 30 процента намаление на стадата. А за последните 30 години има хиляди проценти намаление, от 12 милиона и половина овце и кози в момента има 850 хиляди", разкри Диян Тодоров - съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Той е категоричен, че новият подход - от фермата до трапезата, у нас така и не заработил. Затова животновъдите настояват да се въведе закон за търговия с храни от земеделското производство.

"Нека да има ясно регламентирана максимална надценка по веригата, за да не става така, че производителите да продават на загуба, а потребителите да купуват на много висока цена", призова Тодоров.

Животновъдите отсега са наясно, че отново ще ядем вносно агнешко за предстоящите празници. "Сметката е проста, когато имате 800 хил. овце да предположим, че ще имаме 700 хил. агнета. За Великден нямаме по едно агне за всяко едно семейство в страната, а за Гергьовден със сигурност нямаме", категоричен е Тодоров.

Въпреки това, клиенти споделят, че предпочитат българското месо, без значение от цената. Според тях то е прясно и много по-качествено.

Припомняме, че през септември миналата година земеделският министър Кирил Вътев увери, че ще вземе мерки за повишаване на производството на българско месо. Все още чакаме обещаните "мерки".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.