Сигнализирай!

Паниката от дървеници в Париж била изкуствено подсилвана от руски акаунти

Gospodari.com
Gospodari.com
01.03.2024 г.
13
0

Паниката от дървеници в Париж била изкуствено подсилвана от руски акаунти. Това коментира френският министър по европейските въпроси Жан-Ноел Баро, пише Дневник.

"Полемиката за дървениците беше в много голяма част подсилена от акаунти, свързани с Кремъл, и те дори създадоха фалшива връзка между пристигането на украински бежанци и разпространението на дървениците", каза министърът пред телевизия TF1.

След като потребителите на социалните медии публикуваха кадри на насекомите, пълзящи във високоскоростните влакове и в парижкото метро, френски и чуждестранни медии, включително Reuters, тиражираха уплахата.

Френският парламент обсъжда изключително важен въпрос – какво ще правят с дървениците?

Заместник-кметът на Париж призова правителството да помогне за отстраняването на проблема преди Олимпиадата в Париж през лятото на 2024 г. Въпреки, че училища бяха затворени, а метрото и жп вагоните - щателно обследвани, не бяха открити следи от необичайно огнище.

Запитан дали правителството смята, че руски акаунти са "дирижирали" паниката, Баро не потвърди. Вместо това каза, че кампанията за дезинформация е "засилила" съществуващ страх с цел създаване на чувство за несигурност.

Според него от началото на войната в Украйна руските кибератаки и кампании за дезинформация са се ускорили.

"Знаем това благодарение на услугата Viginum, създадена през 2021 г., чиято мисия е да открива такива маневри, които целят да дестабилизират общественото мнение във Франция и да отслабят обществената подкрепа за Украйна", обясни министърът.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.