Сигнализирай!

Габриел изтъкна доверието си в ДПС при представянето на споразумението с ПП-ДБ (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.03.2024 г.
32
0

Габриел изтъкна доверието си в ДПС при представянето на споразумението с ПП-ДБ . Това стана в рамките на Националното съвещание на ГЕРБ, свикано заради предстоящата ротация. 

На форума председателят на политическата формация Бойко Борисов и ръководството ѝ представят проект за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ до края на мандата на 49-ото НС.

Неформално споразумение: Денков и Габриел сами да се разберат за ротацията (видео)

Посочената за следващ премиер Мария Габриел започна изказването си с това, че ГЕРБ няма усещане за равнопоставеност в правителството. Тя заяви, че заради "движещата сила на ГЕРБ" през последните месеци са се осъществили редица политики: гласуван е бюджет, България излязла от международната изолация, страната има ясна позиция в подкрепа на Украйна, промените в конституцията нямало да станат без експертизата на ГЕРБ.

Габриел настоя за механизъм за съгласуване на решенията в управлението, както и да се прави периодичен преглед на изпълнението на политиките. Вицепремиерът спомена и въпроса с регулаторите. "Продължаваме промяната - Демократична България" настоява за прозрачен процес по номиниране и избиране на претендентите.

Тя заяви, че има около 25 позиции, при които решенията ще трябва да се взимат с квалифицирано мнозинство от две трети (поне 160 от 240) от депутатите. В този конктекст Габриел изрично каза, че ДПС досега е показала партньорство при взимането на тежки и важни решения.

Бойко Борисов изтъкна, че в партията надделява желанието за отказ от управлението с "Продължаваме промяната".

Въпрвеки това той посочи: "Партията ми е мила, но държавата е над всичко."

"Отивайки на избори, трябва да сме наясно, че разделението ще се засили, защото и ние ще сме разбити помежду си. А поотделно ще бъдем много по-слаби в битката за геополитическата ориентация на България". Това коментира още Борисов.

"Да дадем още един шанс на преговарящия екип", заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ обяви, че сред водещите разговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъдат Мария Габриел, Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова.

Документите за споразумението ще бъдат изпратени на ПП-ДБ. Очаква се още утре да започнат преговори между работните групи. Борисов постави краен срок за взимане на решение до 8 март. Предстои да разберем дали този срок ще бъде спазен.

Видео: YouTube / Политическа партия ГЕРБ

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.