Сигнализирай!

Радев на консултацията с ГЕРБ-СДС: Готови ли сте за мандатa (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
11.03.2024 г.
11
0

Днес започна конституционната процедура по съставяне на ново правителство. В момента президентът Румен Радев провежда консултации с Мария Габриел, Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

"Публичната комуникация между партиите в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Проблемите в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца. Въпреки наличието на силно сплояващи фактори в коалицията и внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители, конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, за да подпомогне процеса на съставяне на правителство.", каза президентът Румен Радев в началото на разговора.

Градев с остри думи и предложение кой може да оправи БФС

Радев засегна и затруднения диалог межу парламентарните групи и попита дали ГЕРБ-СДС са готови за връчването на нов мандат.

"Важен въпрос е сложните отношения между партньорите в коалицията. Смятате ли, че в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички противоречия. Как преценявате темпа на преговори с вашите партньори? И особено важният за мен въпрос - готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време. Считате ли, че при евентуален провал на тези преговори, мандата за неизпълнен или имате други опции? Търсене на друго парламентарно мнозинство или партньори. Или потваряне на решението от преди 9 месеца - участие в управление с друг мандат.", коментира Радев.

"Независимо, че бяха споменати реплики в публичното пространство, вярвам, че сте видели от самото начало - за нас е важно да има диалог, да не губим поглед към интереса на България. Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но те трябва да са на принципна основа, да стъпват на фундаментални ценности.", заяви Мария Габриел. И допълни, че диалогът следва "да позволи да се открият общите неща, да се постигне съгласие за преодоляване на различията, там където ги има".

"Когато има съгласие да се върви в обща посока, то да стъпва на принципи и на ясна, споделена отговорност", каза още Габриел.

Очаквайте подробности.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.