Сигнализирай!

Европейски финансов експерт: Истината е, че еврото може да повиши цените (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
16.03.2024 г.
12
0

Европейски финансов експерт: Истината е, че еврото може да повиши цените. Думите са на Паскал Донахю. Той е председател на Еврогрупата, влиятелен клуб на финансовите министри от ЕС.

От трън та на… Гонзо (“Коментарът на “Господарите”)

Nahaufnahme Euro Banknoten und Münzen

"Честният отговор е, че цените може да се повишат (след въвеждане на еврото в България - бел. ред.). Но това може да стане така или иначе. Вижте Хърватия. След като въведе еврото, разликата в инфлацията в първите месеци бе 0,2 - 0,4%. Това е сравнително малка промяна. Насреща обаче ползите от еврото са несъизмерими: стабилност на цените, ниски лихвени нива, ниска инфлация. Вижте и нашия опит в Ирландия. Уверен съм, че присъединяването към Еврозоната ще бъде полезно за обикновените граждани на България, които искат по-добри работни места, по-ниски лихви и по-ниска инфлация", каза Донахю пред БНТ.

Учени: Колкото по-малко се оплаквате, толкова по-щастливи ще бъдете

Еврото - кога?

"България може да приеме еврото, когато покрие условията. Те си струват по принцип. Например, ниска инфлация. Да, полезна е да влезеш в Еврозоната, но по-важното, добра е за българския народ. Вярвам, че България може и ще покрие условията – и после ще приеме еврото. А кога? Смятам, че България може да въведе еврото през 2025", заяви експертът.

"Надявам се България да има успех в продължаването на управлението. Защото политическата стабилност помага, по много причини. Разбира се, предвид сложността на задачата за присъединяване към Еврозоната, е полезно да има правителство, съсредоточено върху това. Но това е работа на българското правителство и парламент, не моя. Аз, като политик, уважавам решенията на парламентите в другите страни", добави той.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.