Сигнализирай!

Въпреки обещанията на здравния министър, болница за деца с увреждания отново е пред затваряне (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.03.2024 г.
7
0

Въпреки обещанията на здравния министър, болница за деца с увреждания отново е пред затваряне. Специализираното лечебно заведение за рехабилитация в Котел не може повече да функционира само.

Сметките на болницата са блокирани и тя няма средства дори за ток и вода. Седем месеца на персонала не са изплащани възнаграждения.

„В продължение на девет месец никой не е отпуснал една стотинка за съществуването на здравното заведение. Аз го заварих и бях помолен от министър Хинков да поема управлението болницата“, обясни пред bTV д-р Григор Малев, управител на Специализираната болница за рехабилитация.

В болницата се лекуват деца с увреждания от цялата страна. За тях няма друга алтернатива, тъй като такива лечебни заведения има само 3 в страната.

Миналата година беше обявено, че болницата умишлено е тласкана към фалит. Тогава след засилен медиен интерес здравният министър обеща заведението да се стабилизира.

„Изкарали сме около 450 000 лева за седем месеца, работейки. Те отиваха за задължения – към персонал и към кредитори. С дейността връщаме кредитите“, коментира Малев.

Ръководството е имало среща в Министерството на здравеопазването. На нея е бил и кметът на Котел Коста Каранашев. „Обясняваха, че е много трудно и не може да бъде намерен механизъм да бъде помогнато на болницата. Несериозно е принципалът да е поел ангажимент преди една година, а след това нищо не се случва“, обясни Каранашев.

Малкият Станимир от Елена е едно от децата, за които болницата е спасение. Той получава помощ от заведението вече седем години.

Снимка: Скрийншот, видео bTV

„Алтернативата, ако остане без лечение, е само да се усмихваме вкъщи от леглото. Тук му помагат изключително много. Изумява ме, че специалистите тук продължават да работят буквално като доброволци“, обясни майката на Станимир.

Рехабилитаторите, които от седем месеца живеят без заплата, споделят колко е трудно, но въпреки това не се отказват от работата си да помагат.

„Много е трудно. Добре, че съпругата ми издържа семейството. Постигаме резултат, но при положение, че болницата не работи отиваме на нула“, коментира един от тях.

Ако не бъдат взети спешни мерки, екипът на болницата е категоричен, че е готов да подаде остава през април.

Коментарът на "Господарите"

Припомняме, че лечебното заведение затвори веднъж на 1 юни м.г. Тогава служебният здравен министър Асен Меджидиев отиде на място и обяви, че проблемите на болницата се дължат на лош мениджмънт. Болни са били връщани умишлено при наличие на свободни легла, а персоналът е принуждаван да напуска със заплахи. Меджидиев уволни тогавашния директор д-р Цветан Влахов. Дълго след това никой не пожела да заеме неговия пост.

Болница за деца с увреждания е докарана до фалит (видео)

Няма кандидати за директорската позиция на затворения санаториум в Котел

Държавата е време да изпълни обещанието си към болницата в Котел! Недопустимо е лечебно заведение, на което разчитат деца от цялата страна, да работи на загуба! Персоналът на болницата е в правото си да настоява за промяна! Професионалистите също имат семейства, които трябва да изхранват! Надяваме се здравното министерство да поеме отговорност за това лечебно заведение, което е надежда на толкова деца! Продължаваме да следим казуса!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.