Сигнализирай!

Граничните проверки между България и Румъния на река Дунав остават

Gospodari.com
Gospodari.com
20.03.2024 г.
13
0

Граничните проверки между България и Румъния на река Дунав остават след приемането на двете страни в Шенген по въздух и вода на 31 март. Това съобщи БНР, позовавайки се на източник от Европейската комисия.

Той е пояснил, че речните граници между страните-членки се разглеждат като сухоземни, а по тях все още остава граничният контрол за България и Румъния.

Стана ясно кога ще се реши за пълното приемане на България в Шенген

Снимка: iStock

Съветът на Европейския съюз въведе “частичен Шенген“ за България и Румъния на 31 декември 2023 г. Страните от ЕС се съгласиха да премахнат граничния контрол по морските и въздушните граници от март 2024 г. Този по сухопътните граници обаче остава.

Българските визи и разрешения за пребиваване стават съвсем различни от преди, когато България не беше членка на Шенген. От МВнР посочват, че издадената в България шенгенска виза ще бъде валидна за пътуване до нашата страна, както и до всички останали държави членки на Шенгенското пространство.

От 1 април 2024 г. чужденците ще могат да използват българските си краткосрочни визи за достъп до всички страни от Шенген. Документите ще са валидни за краткосрочен престой до 90 дни през всеки 180-дневен период. Точната продължителност е изрично посочена на визовия стикер.

Преди членството на България в Шенген българските визи са бяха валидни за пътуване до Румъния, Кипър и Хърватия. Сега всеки, който има българска шенгенска виза, ще може да пътува почти навсякъде в Европа.

Важно е да се уточни, че шенгенската виза не гарантира влизане в страната. Възможно е от посетителя да бъде поискано да представи допълнителни документи на границата.

Австрия продължава да е против вдигането на ветото ни за Шенген

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.