Сигнализирай!

Денков: Да се гласува само за Мария Габриел е изнасилване на Конституцията (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
22.03.2024 г.
15
0

Денков: Да се гласува само за Мария Габриел е изнасилване на Конституцията. Това заяви премиерът в оставка от Брюксел, където ще присъства на заседание на Европейския съвет.

Николай Денков отхвърли възможността в парламента да се гласува единствено Мария Габриел да стане премиер. Коментарът му дойде, тъй като това е една от коментираните опции за ГЕРБ, след като вчера лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че дава срок до днес на "Продължаваме промяната - Демократична България" да помислят за общ бъдещ кабинет. Той постави условие Асен Василев да не бъде включван в бъдещото правителство.

Денков подчерта, че ако се гласува само Мария Габриел за премиер, то това ще е "изнасилване на Конституцията". По думите му първо трябва да се гласува състава на кабинета и едва след това премиера.

11 от 19-те предложени от Габриел министри се оттеглиха, като заявиха, че никой не е водил разговори с тях. Според него този ход на Габриел е бил голяма политическа грешка, от която всички в момента трябва да намерят начин да излязат.

“Красивото лице на мафията”: Световни медии коментират политическия хаос в България

"Така не се прави, трябва да видим дали може да се поправи счупеното. В хода на евентуалните преговори ще се види дали тя ще бъде кандидат за премиер или ще се търси друг човек от ГЕРБ. Трябва да седнем и да преговаряме, за да стигнем до съгласие. Няма какво друго да се направи. Би било груба грешка да се гласува само Мария Габриел, защото ще изнасилим Конституцията. Ако бъде направен такъв ход, така само се симулира някаква дейност. Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра и да се върне на масата на преговорите", заяви Денков.

Николай Денков уточни, че е готов на компромиси, ако те ще доведат до работещо правителство. По думите му съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков се е опитал вчера да осъществи контакт с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но той се бил скрил и така и не провели разговор.

"Разумното решение е отново да седнем на масата на преговори. Да тръгнем от изходната позиция, която беше договорена преди 9 месеца и да видим как можем да стигнем до съгласие. Няма друго разумно решение", категоричен е премиерът в оставка.

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.