Сигнализирай!

Сбогуваме се с писателя Алек Попов

Gospodari.com
Gospodari.com
22.03.2024 г.
18
0

Сбогуваме се с писателя Алек Попов. Талантливият автор ни напусна на 58 години. Трагичната новина съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент.

Неслучайно книгите на Алек Попов имаха редица преиздания. Като например сатиричния роман "Мисия Лондон". Негови знакови творби са "Черната кутия" , "Мисия Туран", "Митология на прехода", "Спътник на радикалния мислител", "Телесни плевели", коментират от БАН.

"В тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата", посочват от академията.

Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност, пишат още от академията.

По романите и разказите на Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси, пише БТА. Той е съсценарист на филма "Мисия Лондон". През 2015 г. Драматичен театър Пловдив поставя на сцената театралната адаптация по романа му "Сестри Палавееви в бурята на историята".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.