Сигнализирай!

Парламентът гласува мандата на Габриел, ПП-ДБ с ново предложение към ГЕРБ-СДС

Gospodari.com
Gospodari.com
26.03.2024 г.
9
0

На извънредно заседание от 10:00 часа днес парламентът прие отказа на Мария Габриел от поста министър-председател. Дотук се стигна, след като преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация на правителството не дадоха резултат.

Гласуването не мина без очакваните препирни от трибуната на събранието.

В началото ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС втория мандат за съставяне на правителство да е национален и общ. С декларация, от името на коалицията, Атанас Атанасов обяви от парламентарната трибуна, че потвърждават готовността си да реализират този мандат.

"Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди девет месеца.", посочи още той.

Коалицията постави срок на ГЕРБ да отговори на тази оферта до деня, в който президентът Румен Радев реши да връчи втория проучвателен мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Това, което чухте от генерал Атанасов ще бъде голяма грешка, ако го видите като молба. Не разбирате ли, хора, че в политиката най-важното нещо е да си спазваш думата.", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Източник: БТА

Кирил Петков: ГЕРБ явно не са готови за реформи в съдебната система, службите и регулаторите (видео)

"Всяко свое действие да го правиш не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг. Няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни процеси, има много просто нещо сложено на масата. Има едно споразумение, в което се изисква реформа в правосъдната система - не на хартия, не с хиляди реплики, а реално - през един прозрачен процес, през който целият български народ да бъде свидетел, че България може да има правосъдна система, която не отговаря на никого, освен на обществения интерес.", каза още той.

По думите му в споразумението нямало делене на властта, а възможност всички да видят как се избират хората, заемащи постовете в регулаторите, службите и правосъдната система.

"Висшите цели - Шенген, еврозона, ПВУ и повишаване на качеството на живот на българите, се провалиха тотално.",каза Корнелия Нинова.

"Не може да просъществува такова управление, което се движи от нисши емоции -страхът на едната част от възмездие и алчността на другата част за власт. Резултатът е това, което виждаме днес.", коментира Нинова.

С отказа на Габриел се счита, че първият мандат е неизпълнен. След гласуването в пленарната зала, конституционната процедура продължава. На ход е президентът Румен Радев, който трябва да връчи мандат на ПП-ДБ.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.