Сигнализирай!

Делото за сексуално насилие от пастор над 14 деца в Сливен тръгва отново

Gospodari.com
Gospodari.com
29.04.2024 г.
43
0

Делото за сексуално насилие от пастор над 14 деца в Сливен тръгва отново. То е срещу британския гражданин Даниел Хъл и е насрочено за 14 май, пише Дневник.

Повдигнаха ново обвинение за блудство с малолетни срещу британския пастор в Сливен (видео)

Делото бе отлагано заради отвод на всички наказателни съдии от Сливенския районен съд, на които то е било разпределено. Така се стигна до последния възможен вариант - делото да бъде разпределено на граждански съдия.

Наказателното дело срещу британеца започна след задържането му на 10 август 2022 г. То е за сексуални действия, извършени с 14 момчета на възраст от 8 до 14 години в периода от февруари 2021 г. до август 2022 г. Точният брой на децата, пострадали от Даниел Хъл, обаче е трудно да бъде установен. Извършеното от него според обвинителния акт представлява "особено тежък случай на сексуални действия с лица от същия пол, които се наказват с лишаване от свобода от пет до двайсет години".

В сегрегирания, крайно беден и изолиран ромски квартал "Надежда" в Сливен Хъл е имал чудесния шанс да остане незабелязан в продължение на години. Нещо повече - при опитите да бъде задържан той е бранен от родителите на децата, с които е имал сексуални отношения. Според неофициални данни от разследването Хъл е събирал пари от дарения през кампании в интернет. А с тях е купувал доверието на хората, живеещи в гетото. Покривал разходите по ремонти на къщите им, обзавеждането на бани. Купувал е обувки и дрехи за децата им, доставял им е хранителни продукти. И е плащал за медицински прегледи и манипулации. Срещу това родителите му отвръщали с доверието си. Поверявали децата си като на пастор и дори им позволявали да нощуват в дома на Хъл.

Фактически отказ от правосъдие

Драмата на четиринайсетте момчета обаче не приключва с ареста на британеца на 10 август 2022 г. Тя продължава и до днес с фактическия отказ от правосъдие при последвалите общо пет отвода на наказателни съдии в Сливен, на които делото е било разпределено.

Протоколи от съдебните заседания на 4 април и 24 октомври м.г., в които първите двама съдии - Цанка Неделчева и Иван Димитров от Сливенския районен съд, са се самоотвели от делото за сексуалното посегателство, не са достъпни в системата justice.bg. Мотивите на останалите трима обаче са документирани.

На 5 септември м.г. първият от тях, Иван Димитров, прекратява производството в разпоредително заседание по делото, което му е разпределено, заради допуснати сериозни процесуални нарушения в досъдебната фаза и го връща на прокуратурата. С решение на Окръжния съд в Сливен обаче мотивите му са отхвърлени. И делото му е възложено отново с първоначално изготвения обвинителен акт. Веднага след това Димитров се самоотвежда, тъй като вече се счита за предубеден, защото е изразил мнение по начина на водене на разследването.

"В много случаи тази причина за отвод на съдии се ползва просто като претекст да се отърват от дадено дело и да намалят натовареността си", каза Стойко Славов, защитник на част от пострадалите деца.

Още отводи

След отвода на Димитров делото е разпределено на председателя на Районния съд в Сливен Анна Димитрова. На 13 декември м.г. тя също си прави отвод с мотива, че именно тя е наложила на Даниел Хъл първоначалната мярка за неотклонение - задържане под стража. Като по този начин вече е изразила мнение по вината му.

"Законът не задължава по никакъв начин даден съдия да си направи отвод по подобна причина", каза Стойко Славов. Но в провинцията често се смята, че след като си наложил някому мярка за неотклонение и си го задържал, е редно да си направиш отвод. Тъй като се счита, че вече си предубеден". В случая със съдия Димитрова това явно се е оказало удобен претекст да не се занимава с делото.

Въпреки това тя го насрочва. Но изчаква адвокатът на подсъдимия Хъл сам да поиска отвода ѝ, което тя с готовност прави.

Последният - пети отвод по делото, е на съдия Никола Маринов от Районния съд в Сливен. Според протокола от заседанието по делото от 20 март т.г. Маринов си прави отвод с мотива, че защитникът на подсъдимия няма доверие в обективността му. "Съдът следва да приеме, че никой от състава не е предубеден. Но за да се избегнат всякакви съмнения в неговата безпристрастност следва да се отведе от разглеждането на делото. И то да се докладва за определяне на нов докладчик на принципа на случайния избор", пише в протокола от заседанието.

"Допълнителна травматизация на децата жертви"

"С особена тревога съобщаваме, че през последните месеци всички съдии по наказателно право от Районен съд - гр. Сливен, се отведоха по наказателно дело № 487/2023 г. Както и че на заседанието, проведено на 20 март 2024 г., последният наказателен съдия направи отвод без наличието на всякакъв основателен довод. Това пише в становище на неправителствената организация "Национална лига за децата" от 22 март т.г. Преди това съдията настоя да разпита децата, жертви на Хъл, в съдебната зала, вместо в синя стая. Същото категорично не е щадящ подход към жертвите. И показва неразбиране от страна на съда на необходимостта да се избегне допълнителната травматизация на децата жертви", пише още в становището.

Освен това според адвокатите по делото, съдия Никола Маринов е пожелал децата да бъдат разпитани в съдебната зала. Като подсъдимият да бъде изведен предварително, за да няма контакт с тях, което безспорно би опорочило цялото наказателно производство. Недопустимо е подсъдимият да не може да участва при провеждането на разпитите, твърдят адвокатите на жертвите.

Така делото за сексуално посегателство срещу 14 момчета на възраст под 14 години в ромското гето "Надежда" в Сливен е разпределено на шести поред съдия. Този път граждански - Светозар Светиев, който е насрочил първото разпоредително заседание по него за 14 май.

Разпити в "синята стая" от 2 до 5 ч. сутринта

Съдебното дирене срещу Даниел Хъл е било затруднено още в началната си фаза. Тъй като показанията на пострадалите деца не са били събрани по предвидения в закона ред, каза адвокатът на част от тях Стойко Славов. "В този случай прокуратурата не е свършила работата си, тъй като поради небрежност 5-6 от децата са били разпитани в синя стая (помещение, специално пригодено за разпит на деца - бел. ред.). Но без присъствието на съдия, само от разследващ полицай, каза Славов. При това положение събраните показания не могат да се използват в съда. По тази причина ще се наложи отново да ги подложим на това мъчение, ще ги издирваме. Това вероятно ще доведе до нови отлагания и т.н."

Освен това, вероятно поради бързане, пострадалите деца са били разпитвани в часовете от два до пет сутринта. В досъдебната фаза на децата не е била назначена съдебно-психиатрична и психологична експертиза. Това е задължително условие, за да се установи годността на децата да дават адекватни показания.

"Самите деца изпитват страх да идват в съда, защото го свързват с други неща. Не като защитник на техните права", каза пред БНР Росица Кратункова от фондация "За надежда". Тя от години работи в едноименната ромска махала в Сливен. Трябва да се вземе предвид и влиянието на обвиняемия Даниел Хъл, който продължава да има бъде в квартала. "Работата на терен с жертвите и семействата е важна, за да чувстват, че имат подкрепа, да вярват на някого, който да разясни техните права", каза още Кратункова.

На воля в "Надежда"

Упоритостта, с която след три задържания Даниел Хъл се е връщал отново в ромското гето в Сливен е удивителна. Още по-удивителен е фактът, че въпреки явните си наклонности към сексуални контакти с малолетни, той очевидно е бил оставен без надзор от полицията в Сливен до подаването на последния сигнал срещу него.

За първи път Даниел Хъл е екстрадиран от България през 2016 г. След като за ареста му е издадена европейска заповед. Тогава той е бил издирван от британските власти, тъй като по време на дело по обвинение в сексуална експлоатация на деца и разпространение на детска порнография в интернет бил пуснат под гаранция, но се укрил в България.

След като излежал присъдата си от 15 месеца лишаване от свобода, Даниел Хъл отново пристигнал в България в нарушение на законите в родината си, които му забранявали да напуска Великобритания, изисквали от него след излизане от затвора, да се регистрира по постоянно местожителство и сам са впише в регистъра на сексуалните насилници. Освен това му била наложена забрана да остава насаме с деца.

Филм на BBC за Хъл

Заради нарушаването на всички тези разпоредби през 2018 г. отново била издадена европейска заповед за ареста на Хъл. В този случай обаче съдът в Сливен отказва да приведе в изпълнение заповедта, тъй като действията, за които бил издирван, не са престъпление по българското законодателство. Така Даниел Хъл остава да "проповядва" необезпокояван в ромския кв. "Надежда", което предизвиква бурното недоумение на британските правоохранителни власти.

През 2019 г. телевизия BBC излъчи филм за Хъл, който разказва за това, че той вече е излежал присъда за педофилия в родината си, след което е пристигнал в България и се е заселил в сливенската ромска махала. Във филма сестрата на Хъл разказва потресаваща история за това как е заварила брат си с няколко ромски деца в леглото, когато внезапно го посетила в дома му Сливен. Тя разказва и за това, което е открила в компютъра му - "ужасяваща" по нейните думи детска порнография.

Заради фактите, станали публични във филма на ВВС, Хъл е арестуван и е обвинен в блудство с деца. Събраните доказателства обаче се оказват недостатъчни и до осъдителна присъда така и не се стигна. През 2021 г. "пасторът" е освободен от ареста и отново се връща в ромската махала в Сливен. И така до 10 август 2022 г., когато той отново беше задържан "под стража" и до този момент се намира в бургаския затвор.

Коментарът на "Господарите"

Ядосани сме, че единствено в България съдиите могат да се отказват доброволно от някое дело, ако то не им е угодно. Защо? Защо са тези вратички в законите, които позволяват протакването на такива важни дела? И защо съдбата на тези малолетни деца е оставена на произвола и дори отношението спрямо разпитването им е повече от недопустимо? Разгневени сме от цялата ситуация и искаме най-строгото наказание за британския гражданин. България не е страна, в която насилници и престъпници могат да се укриват, и могат да продължават неправомерните си действия. Време е Прокуратурата ни да го докаже!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.