Сигнализирай!

Дешифрираха загадъчния фон на картината „Мона Лиза“ (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
15.05.2024 г.
40
0

Дешифрираха загадъчния фон на картината „Мона Лиза“. Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи нарисува картината, италианска изследователка смята, че е разбулила мистерията около фона на едно от най-известните произведения на изкуството в света. Пейзажът на картината се обсъжда отдавна и историци предполагат кои са местата, които може би са вдъхновили Леонардо. Геоложката и специалист по италианския ренесанс Ан Пицорусо обаче смята, че Леко в Северна Италия е местността, изобразена на творбата, разказва Reuters.

Когато дойдох в Леко, разбрах, че тук е нарисувал Мона Лиза“, каза Пицорусо, говорейки за малкото градче на брега на езерото Комо, известно досега най-вече като място на действието на романа-шедьовър на Алесандро Мандзони „Годеникът“.

Снимка: стопкадър/видео

Според нея сводестият мост, изобразен на картината, би съответствал на Ponte Azzone Visconti от 14-ти век, въпреки че предишните теории го свързваха с подобни структури в други италиански градове, като Арецо и Бобио.

https://twitter.com/Reuters/status/1790663422075388082

Пицорусо не е първата, която твърди, че е разрешила мистерията. Тя обаче цитира познанията си по геология, за да подкрепи твърденията си.

Мостът за мен не беше важният аспект на рисуването“, каза Пицорусо. „В другите хипотези геологията беше просто неправилна“.

Тя е установила, че скалните образувания в Леко са варовик, което съответства на изобразеното зад Мона Лиза.

Когато погледнете Мона Лиза, виждате тази част от река Ада. И виждате друго езеро зад нея, което е перфектно показано под тези назъбени планини“, обяснява тя.

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.