Сигнализирай!

Съдът отказа да се занимава с назначаването на Петър Илиев за доцент

Gospodari.com
Gospodari.com
17.06.2024 г.
9
0

Съдът отказа да се занимава с назначаването на Петър Илиев за доцент в Стопанския факултет при Тракийски университет. Прокуратурата обаче е атакувала определението на съдия Дарина Драгнева пред Върховния административен съд и сега предстои неговото произнасяне, пише в.Сега.

Съдът най-накрая ще реши дали Петър Илиев е станал законно доцент

Бивш кандидат-премиер

Адвокат Петър Илиев, който е и почетен консул на Барбадос, нашумя покрай партия "Има такъв народ". По-късно избухна скандал с плагиатството му в Софийския университет при написването на книгата за компетенциите на Народното събрание през 2015 г.

Окръжната прокуратура в Стара Загора пък започна проверка по случая с избора му за доцент след публикации в "За истината". Миналия септември прокурор Петя Драганова обяви, че е подготвила предложение до ректора на университета за възобновяване на административното производство по избора на д-р Петър Радославов Илиев и отмяна на решението на Факултетния съвет, с което той е избран, а след това и назначен на академичната длъжност "доцент". Решението е взето с 10 гласа "за", 9 "против" и 1 невалидна бюлетина.

Половин година по-късно Петър Илиев продължава да е доцент в университета. Той ходи да чете лекции в Стара Загора с дипломатическия си автомобил като почетен консул на Република Барбадос. Ректорът на университета проф. Добри Ярков обяснява, че неговите юристи не откриват нарушения в проведения конкурс. Ректорът обаче изобщо не отговаря на предложението на прокуратурата. 

Как се стигна дотук?

След проведен на 27 февруари т. г. Факултетен съвет на Стопанския факултет, наскоро избраният декан Николай Пенев е изпратил писмено заявление до прокурор Драганова, с което я информира, че колегите му са отложили разглеждането на случая за някое от следващите заседания на съвета. Но липсва приложен протокол от това заседание, от който да е видно какви въпроси са били обсъждани. Това мотивира Драганова да приеме, че няма произнасяне на компетентния орган и затова изпраща протест до Административния съд. От определението на съда се вижда, че самият Илиев няколко пъти е отлагал обсъждането на искането на прокуратурата от факултетния съвет. Той е пращал писма, че иска да участва в дискусиите и да бъде изслушан. Когато Факултетният съвет се съобразява с неговите желания за дата, идва искане за ново отлагане.

Прокуратурата твърди, че решението за Илиев не е прието, защото е нямало мнозинство.

Бюлетината, отбелязана като невалидна, всъщност е "въздържал се" и така няма мнозинство за избор. Съдът обаче приема, че прокуратурата изобщо не е формулирала добре исканията си, а и е изпуснала законовите срокове.

Покрай скандала с плагиатството Илиев сам подаде молба да напусне СУ, където преподаваше. Така не се стигна и до отнемане на научната му степен "доктор по право". И той се яви като единствен кандидат на конкурс за длъжността "доцент" в Стопанския факултет на Тракийския университет.

Хабилатационната монография на Илиев "Принципи на организация и дейност на съдебната власт в българската правова държава" не е приложена в книжен формат, каквото е изискването на закона, пише "За истината". Това е потвърдено пред сайта от ректора проф. Добри Ярков. Не са я поискали в този вид и членовете на журито, а са се задоволили да я четат на флашка в PDF формат. Монографията не е отпечатана и до днес, макар че да нея фирмата "Евромедия" да е запазила ISBN - международен стандартен код за книги.

Сега на ход е Върховният административен съд. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.