Сигнализирай!

Ето колко ще струва отсечката от "Бъкстон" до "Люлин", която трябва да е готова до 2030 г.

Gospodari.com
Gospodari.com
21.06.2024 г.
20
0

Ето колко ще струва отсечката от "Бъкстон" до "Люлин", която трябва да е готова до 2030 г. - около 550 млн. лв. Стартирането на този проект е важна стъпка за изграждането на продължението на околовръстното на София.

Тя беше направена след окончателното влизане в сила в края на май на подробния устройствен план (ПУП). Срещу него се водиха няколко съдебните дела. Сега на ход е Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която трябва да отчужди имотите и да обяви обществена поръчка за строителството до края на годината, съобщава "Капитал".

Пътна отсечка в София продължава да предизвиква катастрофи (видео)

Прогнозната стойност на проекта е над половин милион лева, а срокът за завършване на отсечката е 2030 г., като се предвиждат и връзки към кварталите, които Столичната община ще трябва да прави. Финансирането ще дойде от държавния бюджет.

Снимка: Георги Георгиев, "Капитал"

В плана влиза още изграждането на тунели, три кръстовища на две нива, естакада и четири пешеходни пасарелки. Условно обектът е разделен на два участъка. Първият е с дължина 6 км от улиците "Лазурна" и "Киевска" (в "Овча купел") до автомагистрала "Струма".

Вторият участък е с дължина 2 км - от улиците "Лазурна" и "Киевска" в "Овча купел" до ул. "Ралевица" в "Манастирски ливади". За него все още не е одобрен подробен устройствен план.

Затварят опасен участък от Околовръстното шосе (видео)

Локални връзки с бул. "Линкълн", "Монтевидео", "Народно хоро" в "Овча купел" също влизат в плановете, но те ще трябва да се строят допълнително със средства от общинския бюджет.

Обществената поръчка ще е от типа инженеринг, т.е. едновременно за проектиране и строителство, като ще се прави с предварително изпълнение, което означава, че ако някой собственик на земя обжалва стойността за отчуждаване, строителството няма да спира. Това е възможно, тъй като околовръстното се води национален обект - част от републиканската пътна мрежа.

Този проект най-накрая се отпуши сега, когато общинският съвет гласува да бъдат прехвърляни общинските имоти на държавата. Очакваме с нетърпение да видиш дали ще бъде завършен в срок, или дали изобщо ще бъде завършен. Или ще си остане поредното празно обещание, за което само са усвоени парите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.