Сигнализирай!

Вижте каквo се случва с тялото ни, когато намалим захарта

Gospodari.com
Gospodari.com
15.07.2024 г.
17
0

В днешно време всички сме наясно, че прекомерната консумация на захар е вредна за организма ни. Но какво се случва с телата ни, когато решим да ограничим приема ѝ?

Важно е да направим разграничение между т.нар "добавена захар" и тази, която се среща естествено в храни като плодове, зеленчуци и мед. Добавена захар е основна съставка в различни сладкарски изделия, преработени храни, безалкохолни напитки, сиропи и т.н. Към нея спада и захарта, която добавяме в кафето или чая.

Тя е по-лоша за нашето здраве, защото предизвиква скок в кръвната ни захар. С течение на времето това може да доведе до здравословни проблеми като затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Но, тъй като захарта представлява голяма част от съвременната ни диета, липсата ѝ също оказва влияние върху случващото се в телата ни.

Захарта има изключително вреден ефект върху съня ни

Източник: istockphoto

Захарна абстиненция

Хора, които са намалили приема, съобщават в краткосрочен план за симптоми на „оттегляне“, включително депресия, тревожност, мозъчна мъгла, главоболие и умора. Вероятно тези симптоми са свързани с промени в химическия баланс и системата за възнаграждение в мозъка ни.

Въпреки че идеята за "пристрастяване към захарта" все още не е доказана, изследвания с плъхове показват, че подобно на други пристрастяващи субстанции, липсата на захар е в състояние да предизвика нервност, агресивност и безпокойство. Но повечето изследвания, които съществуват в тази област, са върху животни, така че в момента е трудно да се каже дали е същото и при хората.

По-здрави зъби

Отказването от захарта има положително въздействие върху зъбите ни. Дори ограничаването на приема е изключително полезно.

Устата ни е дом за хиляди бактерии, но някои от тях са вредни и се подхранват от захарта. Те произвеждат киселини, които разяждат зъбния емайл. Нещо повече, когато захарта се натрупа, киселините не само унищожават емайла, но често и навлизат по-дълбоко в други слоеве на зъбите ни, което причинява кариеси.

Прилив на енергия

Често си мислим, че намаляването на сладкото ще намали енергийните ни нива, но всъщност това не е съвсем така. Добавената захар ни дава първоначален прилив, но той е следван от летаргичен спад. Всъщност консумацията на естествени захари, както и сложни въглехидрати, осигуряват по-стабилен източник на енергия.

Стабилен чревен микробиом

Балансираният чревен микробиом е от съществено значение за нашето здраве. При дисбаланс, вредните бактерии процъфтяват, което може да доведе до най-различни проблеми. Множество научни изследвания показват, че добавената захар причинява възпаления, които засягат както червата, така и мозъка и сърцето ни.

Минимизирането на приема на захар може да помогне за балансиране на чревните бактерии, което ще премахне някои от тези проблеми.

В проучване на Калифорнийския университет, деца със затлъстяване, които са се отказали от захарта само за 10 дни, са имали намален риск от диабет благодарение на по-нискит нива на кръвната захар и инсулина.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.