Сигнализирай!

Местен референдум ще реши съдбата на паметника на Бузлуджа

Gospodari.com
Gospodari.com
07.08.2024 г.
64
0

Местен референдум ще реши съдбата на паметника на Бузлуджа. Допитването ще даде яснота и дали Община Казанлък да поеме управлението над него. Това реши на свое заседание Консултативният съвет към кмета на Казанлък.

„Бузлуджа“ е един от най-впечатляващите и противоречиви архитектурни паметници в България. Намира се на връх Бузлуджа в Стара планина и е построен през 1981 година. В момента той се руши, а интересът към него  продължава да расте. Привлича туристи и изследователи от цял свят, които се интересуват от архитектурните и исторически аспекти на социалистическото българско наследство.

Снимка: Община Казанлък

Кметът на Казанлък Галина Стоянова подчерта пред Консултативния съвет, че Община Казанлък ще поиска от държавата управлението на "Бузлуджа” и ще разработи маркетингова стратегия за самоиздръжка на монумента.

Наясно съм с противоречивото мнение относно паметника, затова като представители на гражданите на Казанлък искам вие да вземете решението”, каза на заседанието Галина Стоянова. Тя съобщи, че има разработена концепция за кандидатстване за европейско финансиране за възстановяване на покрива и прозорците във външния кръг и осигуряване на достъп до "Бузлуджа”.

Консултативният съвет взе категорично решение да бъдат попитани гражданите на Казанлък и те да се произнесат по въпроса за бъдещето на паметника.

Предстои организация по провеждане на допитването. Избран е инициативен комитет по провеждане на референдума, който най-вероятно ще се състои през месец ноември.

Барбекюто на Доган, чинията на Бузлуджа и още обекти, в които да инвестираме европари (“Коментарът на Господарите”)

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.