Сигнализирай!

Македонският вицепремиер Николоски ни нарече "мизерни" по повод срещата на Силяновска с Радев (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.09.2024 г.
15
0

Македонският вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски излезе с остър коментар по повод скандала с липсата на македонското знаме при неформалната среща на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова. Той даде интервю за македонската телевизия Alfa TV News.

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски заяви, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени.

"Държавите водят войни, но когато техните представители седнат да преговарят, се издигат знамената и на двете страни. Благоприлично е, когато някой ти дойде на гости да му сложиш знамето. Не очаквам от президента да гледа къде има или няма знамена. Това е работа на домакина.", коментира македонският вицепремиер относно срещата на Гордана Силяновска-Давкова с Радев в София.

Източник: youotube / Alfa TV News / БТА

Скопие привиква българския посланик заради липсващи знамена

"Домакинът е нецивилизован. Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение", допълни той по скандала.

"По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския. Че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени.", коментира още Николоски .

Реакцията на МВнР

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога”.

От МВнР заявяват още: „За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония”.

Като причина за липсващите знамена МВнР посочи неофициалния характер на посещението на македонския президент Силяновска.

"В подобни случаи, протоколната практика не предвижда интониране на химни, поставянето на други държавни знамена, както и други протоколни атрибути."

Коментарът на "Господарите"

Изказванията в тази посока следва да бъдат умерени и да не подбуждат към омраза. В случая сме сигурни, че Николоски е наясно какъв ще е ефектът от неговите думи. А именно още по-голяма неприязън и агресия към българите. Това е негова целенасочена политика, която от години води до напрежение между двете страни.

Изказването не само, че е безвкусно, но то и вреди на преговорите между нас и съседката ни. Както и на самите цели, които си е поставила Северна Македония. Изглежда македонците не осъзнават, че подобно поведение няма да ги доближи до Европейския съюз - най-много да им навлече ново вето от страна на България, ако нашите политици решат да защитят българския интерес.

Македонският вицепремиер Николоски ни нарече "мизерни" по повод срещата на Силяновска с Радев

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.